zondag, 26. november 2006 - 11:20

Amsterdamse havens groeien fors door

Amsterdam

De overslag in de Amsterdamse havens, bestaande uit Amsterdam, IJmuiden/ Velsen, Beverwijk en Zaanstad, laat de afgelopen jaren een flinke groei zien. In 2006 is deze groei in een stroomversnelling geraakt. In de eerste driekwart jaar van 2006 is de overslag met ruim 16% gegroeid ten opzichte van de eerste driekwart jaar van 2005. Het aantal schepen dat de regio aandoet, is in diezelfde periode met 9% gestegen. Dit heeft de gemeente Amsterdam bekendgemaakt.

De periode tot 2006 liet een trend zien van steeds grotere schepen met een toenemende ladingcapaciteit bij een gelijkblijvend aantal scheepsbezoeken. Deze trend wordt in 2006 doorbroken. Het aantal scheepsbezoeken is in de eerste driekwart jaar met 9% gestegen. Waar het alleen maar commerciële schepen met lading betreft, dan is de groei zelfs ruim 18%. Als deze lijn zich doorzet, wordt dit jaar het regionaal record gebroken.

De overslag in de Amsterdamse havenregio is in 2006 in een stroomversnelling terechtgekomen. Over de eerste negen maanden van dit jaar bedraagt de groei ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar 16,4%, een stijging van ruim 55 miljoen ton naar ruim 64 miljoen ton. Met deze groei is de Amsterdamse havenregio na Bremen de grootste groeier van de zogeheten Hamburg-Le Havre range, d.w.z. van alle havens in Noord-West-Europa.

De Amsterdamse haven zelf groeide van bijna 40 miljoen ton naar ruim 46 miljoen ton, wat ook neerkomt op een groei van 16,4%. Dit was vooral te danken aan de toename in de sectoren energie (vooral olieproducten), bouwmaterialen, chemische producten en containers.

De containeroverslag was de grootste groeier met een stijging van 340% ten opzichte van 2005, tot bijna 2,4 miljoen ton (225.626 TEU). De totale Amsterdamse lading, inclusief de gelichterde lading bij de IJ-palen buiten de sluis (kolenoverslag), liet een groei van 16,7% zien.

Zaanstad groeide met 9,6%, Beverwijk kende een groei van bijna 24% en de overslag in IJmuiden steeg met 16,2%.
Provincie:
Tag(s):