woensdag, 21. juni 2006 - 18:05

Angola weet niet voor sensatie te zorgen

Angola had voor aanvang van haar laatste groepsduel tegen Iran nog een kleine kans op plaatsing voor de achtste finales. De hoop was ijdel, maar theoretisch was een stunt voor de WK - debutant nog mogelijk. Angola moest om dit doel te bereiken echter wel winnen om concurrent Mexico van de tweede plaats in groep D te kunnen verstoten. De voormalige Portugese kolonie wist op enkele kansen na Iran niet te verslaan en de droom op een stunt spatte uiteen. Angola speelde haar laatste wedstrijd tegen Iran met 1-1 gelijk.

De eerste helft tussen beide ploegen leverde voor beide partijen de nodige kansen op. Ali Daei van Iran en Mateus hadden goede kansen op de openingstreffer, maar de pogingen leverden geen doelpunten op. Angola - Iran eindigde zodoende na een helft op 0-0.

De tweede helft tussen beide landen begon met de nodige sprankeling. Angola was een paar keer dichtbij een doelpunt. Metname Mendonca was een aantal keren met schoten van afstand gevaarlijk. Angola moest echter tot de zestigste minuut wachten voor de openingstreffer. Invaller Flavio kon geheel vrij inkoppen. Een sensatie hing in de lucht, omdat Mexico tegen Portugal op een 2-1 achterstand stond. Het doelpunt van Angola betekende de eerste treffer van het land op een mondiale eindstrijd.

De hoop op een stunt, Angola had dan nog wel een aantal keer moeten scoren, werd wreed verstoord door het tegendoelpunt van Iran. Verdediger Bakhtiarizadeh kopte de gelijkmaker achter doelman Joao Ricardo.

Voor beide ploegen was de 1-1 een goede afspiegeling van de onderlinge verhoudingen. Beide teams waren aan elkaar gewaagd en het gelijke spel was voor zowel Angola als voor Iran verdiend. Voor beide elftallen zit het WK in Duitsland erop. Portugal en Mexico gaan in groep D door naar de achtste finales. Daarin zal één van hen het Nederlands elftal ontmoeten.