woensdag, 7. juni 2006 - 10:41

Angst voor pijn versterkt ook de pijn

Amsterdam

Pijn is het meest intense en aversieve gevoel dat een mens kan ervaren en heeft dan ook een grote impact op psychologisch en fysiek welbevinden. Er bestaan, volgens onderzoeker Arjen van Wijk van de Universiteit van Amsterdam, echter sterke verschillen tussen en binnen personen afhankelijk van de situatie en de emotionele toestand waarin men de pijn ervaart.

De tandheelkunde, of een bezoek aan de tandarts, wordt door velen geassocieerd met pijn. Van Wijk deed onderzoek naar acute pijn in de tandheelkunde vanuit een breed perspectief. Een van zijn belangrijkste bevindingen is dat patiënten met (buitengewoon) angstige verwachtingen over pijn gerelateerd aan tandheelkundige procedures ook daadwerkelijk meer pijn ervaren. Sterke angst (voor pijn) fixeert de aandacht op het ‘gevaar’, waardoor de ervaring intenser beleefd wordt.

Bovendien is angst een sterke negatieve emotie. Dit heeft tot gevolg dat de herinnering aan een tandheelkundige ervaring veelal een negatieve kleur heeft ondanks dat er bijvoorbeeld veel minder pijn is gevoeld dan verwacht. Waar pijn wordt gezien als een subjectieve beleving bij uitstek, zet Van Wijk met zijn onderzoek een eerste stap in het objectiveren van subjectieve pijnbelevingen.
Categorie:
Tag(s):