dinsdag, 5. december 2006 - 12:45

ANWB rust wegenwacht uit met defibrillatoren

Den Haag

De ANWB heeft 90 defibrillatoren gekocht om in de auto's van de Wegenwacht te plaatsen. De aanschaf betekent een aanzienlijke uitbreiding van de mogelijkheden van de Wegenwacht om slachtoffers met hartproblemen direct hulp te bieden en de overlevingskansen van deze slachtoffers te vergroten.

In de praktijk komt een Wegenwacht vaak als eerste bij een ongeval. De eerste defibrillator zal donderdag tijdens een speciaal seminar, dat onder auspiciën van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) wordt georganiseerd, aan de Wegenwacht worden uitgereikt.

Al vanaf het begin van het bestaan van de organisatie worden Wegenwachten opgeleid voor het EHBO- diploma. Met de aanschaf van de defibrillatoren zijn Wegenwachten nog beter uitgerust om levens te redden bij ongevallen en situaties waar bij het slachtoffer sprake is van ernstige hartproblemen. De defribillatoren worden in eerste instantie geplaatst op voertuigen die door meerdere personen worden gebruikt en grootste deel van het etmaal worden ingezet. De defribillator (officieel: automatische externe defribillator, kortweg AED) vormt een onmisbare schakel in de keten van overleven. De overlevingskans is dankzij een AED twee tot driemaal zo hoog.

In Nederland overlijden per jaar ruim 15.000 mensen door een plotselinge hartstilstand. Slechts 12% van de mensen die hartproblemen krijgen in het bijzijn van anderen overleven dit. De oorzaak van een stilstand is een ritmestoornis die tot gevolg heeft dat de pompfunctie van het hart uitvalt. Door middel van het toedienen van een elektrische schok kan in veel gevallen de pompfunctie van het hart worden hersteld. De overlevingskans neemt per minuut met 10% af. Voor hulp aan het slachtoffer telt dan ook elke seconde.
Provincie:
Tag(s):