donderdag, 13. april 2006 - 20:55

APK-besluit kabinet onverteerbaar voor BOVAG

Het voornemen van het kabinet om de frequentie van de APK voor personenauto’s te verlagen is heel slecht voor de verkeersveiligheid en het milieu, zeggen BOVAG en RAI Vereniging in een eerste reactie. De keuring hoeft volgens het kabinet nog maar eens in de twee jaar te worden uitgevoerd en hoeft ook pas als auto's vier jaar oud zijn.

Nu moeten auto's nog vanaf hun derde levensjaar elk jaar gekeurd worden. BOVAG en RAI Vereniging vragen het kabinet met klem om op dit onzalige besluit terug te komen.

Uit onderzoek blijkt dat van auto’s van drie jaar oud, zonder keuring en door het nalaten van onderhoud, al 7,4 procent (zo’n 50.000 auto’s) niet meer aan belangrijke veiligheidseisen voldoet: gladde banden, ondeugdelijke remmen, kapotte verlichting en mankementen aan de stuurinrichting maken reparaties noodzakelijk. Uit een ander onderzoek blijkt dat automobilisten, zonder APK, al snel besluiten onderhoud, en dus ook reparatie, uit te stellen. Daardoor worden gevaarlijke defecten niet tijdig gerepareerd.

De komende jaren staat Nederland ook voor een belangrijke taak de belasting van het milieu door auto’s sterk terug te dringen. Daarvoor is de APK eveneens onontbeerlijk. Met roetfilters en goed onderhoud kunnen belangrijke vorderingen worden gemaakt. Maar daar moeten auto’s wel regelmatig op worden gecontroleerd.

BOVAG en RAI Vereniging willen graag zo snel mogelijk met de bewindslieden aan tafel om het dreigend conflict in de belangen tussen terugdringen regelgeving en het bewaken van de verkeersveiligheid en het verminderen van de belasting van het milieu door auto’s te voorkomen.

Het kabinetsvoornemen is een van de maatregelen die onderdeel uitmaken van het kabinetsbeleid om de lasten van administratieve verplichtingen, bureaucratie en rompslomp voor bedrijven en burgers te verlichten. Maar met het verlagen van de APK-frequentie dreigt het kabinet milieu en verkeersveiligheid te offeren.
Categorie:
Tag(s):