woensdag, 1. februari 2006 - 9:45

Appel in Tegelmuseum

Otterlo

De gemeente Ede is bereid om € 3.000 bij te dragen in de kosten van aanschaf door het Nederlands Tegelmuseum van een manshoog keramisch kunstwerk `Hoofd met Baard` van Karel Appel. De kunstenaar werkte al vroeg in zijn loopbaan samen met de tegelfabriek de Porceleyne Fles en heeft diverse tegeltableaus en keramische werken op zijn naam staan.

Uit de tijd van die samenwerking dateert ook het werk van `Hoofd met baard` Dit grote kunstwerk, het weegt meer dan 90 kilo, is altijd in zijn bezit gebleven. Omdat het Nederlands Tegelmuseum recent een zaal opende met werk van naoorlogse kunstenaars, onder wie Maurits Escher en Salvador Dali, lag het voor de hand om ook op jacht te gaan naar een werk van, misschien wel, de bekendste kunstenaar van Nederland, Karel Appel.

Dit temeer daar Appel lid is van het Comité van Aanbeveling van het Nederlands Tegelmuseum. Omdat Appel het museum gunstig gezind is bood hij zijn werk aan voor € 43.000 terwijl de eigenlijke verzekerde waarde € 65.000 is.

Het museum, dat niet over een eigen aankoopbudget beschikt, is afhankelijk van subsidies en giften voor de aanschaf van het beoogde kunstwerk. Vorige maand besloot de Provincie Gelderland om het museum te helpen met een forse bijdrage van € 21.500.

Met een bijdrage van € 3000 geeft de gemeente Ede aan volledig achter de aanschaf van dit unieke kunstwerk te staan. Een particuliere gift van € 1000 zorgt ervoor dat het museum nu nog € 17.500 bijeen moet zien te krijgen. Karel Appel heeft het museum hier een half jaar de tijd voor gegeven.

Met het steuntje in de rug van de gemeente zal het Nederlands Tegelmuseum nu voor het laatste stuk van de financiering het Edese bedrijfsleven en particulieren benaderen.

Het kleurrijke, aansprekende kunstwerk van Appel is nu al voor iedereen te bezichtigen in het Nederlands Tegelmuseum aan de Eikenzoom 12 in Otterlo.
Provincie:
Tag(s):