woensdag, 24. mei 2006 - 16:32

Aquis Ganus arriveert veilig als first finisher Vuurschepenrace

Scheveningen

Op woensdag 24 mei 2006 arriveerde de Aquis Granus van schipper Robert Rohde (GER) om 13.01.51 uur Nederlandse tijd als ‘first finisher’ van de Vuurschepenrace veilig in Harwich. Dinsdagavond klonk voor de uitgedunde vloot van 38 schepen het startschot voor de Scheveningse kust. De onstuimige overtocht van 110 zeemijlen geldt als aftrap voor de ABN AMRO North Sea Regatta 2006. Voorafgaand voeren de deelnemers in stilte rondjes rond de start- en contraboei. Dit ter nagedachtenis aan Hans Horrevoets. Hij was een bekend en geliefd gezicht in de Scheveningse haven en bij de ABN AMRO North Sea Regatta. Vorige week kwam hij tijdens de zevende etappe van de Volvo Ocean Race om het leven nadat hij overboord sloeg in de nachtelijke uren.

Aan boord van het startschip, de mijnenjager Hr. Ms. Middelburg, ging gisteren op het vijf minuten signaal de uitstelvlag omhoog en de Nederlandse vlag halfstok. Woordvoerder Frans Sluyters: “We hadden dit tijdens de briefing met alle zeilers besproken. Ze hebben vervolgens vijf minuten in admiraalstijl rondjes gevaren. Daarna is de startprocedure hervat. We verliezen in Hans een grote en fantastische vriend en zeiler, die we vreselijk zullen missen. Onze gedachten gaan uit naar zijn partner, dochter en de familie.� Op vrijdagavond 2 juni wordt tijdens de openingsreceptie van de ABN AMRO North Sea Regatta stil gestaan bij het overlijden van Hans Horrevoets. De heer Joost Kuiper, lid van de Raad van Bestuur, zal daarbij het woord nemen. ’s Avonds zal de organisatie samen met de deelnemers mooie herinneringen ophalen aan de altijd enthousiaste, gedreven en professionele zeeman Hans Horrevoets.

Van de 53 voorinschrijvingen trokken zich voortijdig vijftien teams terug wegens de dood van Hans en de slechte weersvoorspellingen. Uiteindelijk begonnen gisteravond 38 jachten aan de Vuurschepenrace, waarvan er inmiddels elf zijn uitgevallen. De zuidwestenwind is momenteel hard, kracht 7 tot 8, en maakt de overtocht naar Engeland zwaar en moeilijk. De Aquis Granus is tot op heden het enige gefinishte schip. Sluyters over de veiligheid: “Die vraag wordt nu veel gesteld, maar onze veiligheidsmaatregelen waren altijd al streng. Alle schepen worden consequent gekeurd. We hebben iedereen uiteraard wel extra gewaarschuwd en op de gevaren gewezen.�
Categorie:
Tag(s):