dinsdag, 14. maart 2006 - 18:20

Araliya Foundation

Roosevelt Academy student, Lindsey Goossens heeft samen met haar zus Samanthi een stichting opgericht om mensen in Sri Lanka te helpen die nog steeds kampen met problemen na de tsunami van 2004. De stichting die de Araliya Foundation heet organiseert kleinschalige acties waar de bevolking direct van profiteert.

De 21-jarige Lindsey en haar moeder Resi reisden een jaar geleden naar de zuidwestkust van Sri Lanka om hulp te bieden aan de slachtoffers van de tsunami na inzamelingsacties in Brabant en Zeeland. Ze beseften toen dat er behalve dringende hulp ook langdurige projecten nodig waren in het gebied om Totagamuwa en Dodanduwa en het kustplaatsje Dehiwala.

‘Araliya’ is de naam van de kleine, vijfbladige witte tempel-bloem die door Boeddhistische Sri Lankanen wordt geofferd in tempels en bij bijzondere gebeurtenissen. 'De bloem, klein en bescheiden, staat symbool voor ‘het geven’. Wij hebben voor de naam ‘Araliya Foundation’ gekozen omdat wij als kleine stichting iets willen geven aan de bevolking van Sri Lanka' aldus Lindsey Goossens.

De Araliya Foundation wordt bestuurd door de twee zussen – zelf uit Sri Lanka afkomstig – en hun Nederlandse adoptie ouders vanuit hun huis in Den Dungen. Als doorgewinterde Sri Lanka-gangers, heeft het gezin een speciale band met dit land. Ze zijn dan ook gemotiveerd om de kleine wensen van Sri Lankanen te verwezenlijken. Zij doen dat op een persoonlijke, bescheiden manier, en respecteren de cultuur en gebruiken van de Sri Lankaanse bevolking.

Toen in 2004 het eiland werd getroffen door de tsunami hebben vrienden, kennissen en dorpsgenoten van de familie Goossens een geldbedrag ingezameld om keukenspullen en voedselpakketten voor Sri Lanka te kopen en vissers-bootmotoren te repareren.

De actie werd alom gesteund door de plaatselijke kerk, energiebedrijf ESSENT uit ’s-Hertogenbosch, winkeliers uit Den Dungen en Maaskantje, TPG Post uit ’s-Hertogenbosch, prins carnaval van Krabberdonk Juul d’n Urste en zijn gevolg, studentenvereniging RASA van de Middelburgse Roosevelt Academy en Gymnasium Beekvliet uit Sint Michielsgestel en vele particulieren.

De actie was, hoe succesvol ook, slechts een druppel op een gloeiende plaat. Dat nam niet weg dat elk beetje hielp, en nu de Araliya Foundation is opgericht is er ook meer toekomst-perspectief voor de mensen die eerder werden geholpen.

Maar Araliya Foundation richt zich niet alleen op getroffenen door de tsunami; ook betere levensomstandigheden voor de vele andere mensen op Sri Lanka, zoals de kindertehuizen in het centrale bergland, waar het altijd koud en vochtig is. Veel kinderen worden ziek vanwege slecht geïsoleerde huizen of gebrekkige kleding. Schoolkinderen zijn al een eindje op weg geholpen met een eenvoudige balpen, en schelpduikers met een paar flippers.

Ook tweedehands brillen krijgen een nieuw leven op Sri Lanka, waar ze beschikbaar worden voor de Sri Lankanen die een bril nodig hebben maar het zich eigenlijk niet kunnen veroorloven. Zo zie je maar: alle kleine beetjes kunnen een verschil maken.

Lindsey heeft zelf een website voor de Araliya Foundation ontwerpen waar er meer informatie staat over de projecten en hoe mensen kunnen helpen: www.araliya-foundation.nl.
Provincie:
Tag(s):