dinsdag, 24. oktober 2006 - 11:33

Archeologen vinden Romeinse ketel in kelder

Nijmegen

Bij opgravingen aan de kop van de Hertogstraat in Nijmegen hebben archeologen de resten gevonden van een Romeinse bronzen ketel. De ketel heeft een doorsnee van zo’n zeventig centimeter en is door deze grootte bijzonder. De ketel lag samen met andere bronzen voorwerpen in wat waarschijnlijk een Romeinse kelder is.

De kelder stamt uit 70 na Christus, het jaar van de Bataafse opstand. De voorwerpen zijn als één blok verplaatst om verder onderzocht te worden.

De archeologen vermoeden dat de eigenaar van de ketel zijn kostbare voorwerpen in de kelder heeft opgeborgen tijdens de Bataafse opstand. Na het afbranden van het toenmalige Oppidum Batavorum, de Romeinse stad, zijn de spullen niet meer opgehaald. Naast de bronzen stukken, waaronder wijnzeven en een emmer, zijn ook twee maalstenen gevonden, die samen een handmolen vormen.

De ketel met inhoud is zeldzaam. Ook in het buitenland komen ze slechts sporadisch tevoorschijn. Het koper in de ketel, net als van andere bronzen voorwerpen, werd meestal gerecycled.

Slechts een keer eerder werd in Nijmegen een ketel van een dergelijk formaat gevonden. Dat was in de Gerard Noodstraat in 1993, relatief dicht bij de huidige vindplaats. Die stamt ook uit 70 na Christus.

De bronzen ketel is met inhoud en al uitgegraven, omdat hij in fragiele toestand is. Nader onderzoek van de ketel met inhoud volgt.

De Hertogstraat en het Hertogplein krijgen de komende tijd een nieuwe inrichting. Voor die tijd vindt archeologisch onderzoek plaats. Enkele weken geleden werden de funderingen van de Hertogpoort en een stuk stadsmuur gevonden.
Provincie:
Tag(s):