maandag, 16. oktober 2006 - 16:45

Arthur Japin wint de C.C.S. Crone Prijs

Utrecht

De C.C.S. Crone Prijs gaat dit jaar naar de Utrechtse schrijver Arthur Japin. Het college van b en w neemt hiermee het bindende oordeel van de jury van de C.C.S. Crone prijs, die unaniem was in haar oordeel, over. Volgens de jury is de heer Japin ‘een meester in de literatuur, die diverse stijlen hanteert en als geen ander in staat is psychologische diepgang en historische achtergrond in zijn boeken te combineren tot een menselijk en pakkend verhaal.’ De literatuurprijs van de stad Utrecht wordt een keer in de twee jaar uitgereikt. De prijs ging eerder naar Manon Uphoff (2002) en Ronald Giphart (2004).

De C.C.S. Croneprijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van €10.000. Op 16 november a.s. zal burgemeester Brouwer-Korf de prijs aan de schrijver overhandigen. De winnaar van 2006, de heer Japin, heeft inmiddels een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan.

Hoewel het Arthur Japin tot nu toe beslist niet heeft ontbroken aan publieke erkenning (veel lezers en literaire prijzen), krijgt hij van de jury ook de C.C.S. Croneprijs voor zijn hele oeuvre. De heer Japin is een in Utrecht gevestigd auteur, die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de ontwikkeling van de literatuur in de gemeente Utrecht. De jury vindt dat de stad Utrecht trots moet zijn op het feit dat er een auteur van het formaat Arthur Japin binnen haar muren woont. In het juryrapport wordt nader ingegaan op de literaire kwaliteiten van de heer Japin.
Provincie:
Tag(s):