donderdag, 22. juni 2006 - 9:42

Artikel PZC over Zeeuwse veteranendag wekt ergernis

Kapelle

Woensdag stond in de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) een artikel over de Zeeuwse veteranendag en hoe een aantal Bevelandse gemeenten, waaronder Kapelle, niet bereid zijn om daar honderd euro aan bij te dragen. Het bestuur van de gemeente Kapelle betreurt in hoge mate dat er op deze wijze indirect in de richting van onder meer Kapelle wordt gereageerd.

Het wekt bij de burgers een verkeerde indruk. Bij Kapelse herdenkingen wordt altijd uitgebreid aandacht besteed aan de veteranen en zij worden zeker gewaardeerd, alsdus de gemeente Kapelle

In het bewuste artikel zegt woordvoerder J. Roovers van het Comité Eerste Zeeuwse Veteranendag: "Deetman
en Kamp hebben ons de weg gewezen, maar niet naar de kas van de gemeenten. Bij vijf gemeenten vingen we om allerlei drogredenen bot.

De kwalificatie drogreden gaat wat de gemeente Kapelle betreft niet op en wordt derhalve als ongepast ervaren. De situatie ligt veel genuanceerder,het besluit geen bijdrage te leveren heeft weloverwogen redenen.

Deetman en Kamp hebben naar de gemeenten verwezen met de bedoeling dat deze wat zouden organiseren voor veteranen die niet in staat zijn om de landelijke dag in Den Haag te bezoeken. Hierbij valt te denken aan een plek om gezamenlijk de tv-uitzending te volgen en een kop koffie te drinken of
een veteranenontbijt. Zie de 'brief aan de burgemeester:
http://www.veteranendag.nl/bestanden/Burgemeesters-brief%202006.pdf

Dit is iets heel anders dan het stimuleren van regionale veteranendagen als alternatief voor de landelijke bijeenkomst in Den Haag. Burgemeester Kramer is inderdaad benaderd over de Zeeuwse veteranendag en hij heeft toen uitgelegd dat de gemeente bij de herdenkingen uitgebreid aandacht besteed
aan de veteranen. De landelijke veteranendag in Den Haag is in 2005 pas voor de eerste keer gehouden en verdient volgens hem een kans om te verbeteren in samenwerking met de veteranen.

Deze kwestie is ook aan de orde gekomen tijdens een gesprek met Inspecteur Generaal voor de Veteranen de heer Van Baal. Hij onderschrijft het standpunt van Kapelle. Het gaat de gemeente niet om het bedrag van 100 euro maar om
bovengenoemde zaken. Wanneer iets niet bevalt, is het makkelijk om weg te lopen zonder eerst te proberen het bestaande te verbeteren. Dat wil Kapelle niet financieren.

Er is een landelijke dag om te bezoeken en wanneer mensen daartoe niet is staat zijn, wil de gemeente best kijken naar de mogelijkheid om voor de lokale veteranen een ruimte te bieden waar ze de uitzending kunnen volgen.
Provincie:
Tag(s):