zondag, 19. maart 2006 - 15:08

Arveladze schiet AZ naar tweede plek

Het kostte bloed, zweet en tranen, maar AZ besliste de topper tegen Feyenoord in haar voordeel. Dankzij het doelpunt van Shota Arveladze in de tweede helft klommen de Alkmaarders over de Rotterdammers naar de tweede plaats op de ranglijst.

Na een indrukwekkende minuut stilte vanwege het overlijden van het dochtertje van Alfred Schreuder, Anouk, ontspon het duel tussen de nummers twee en drie in de Eredivisie zich al snel in een boeiende confrontatie. Voor rust verdeelden beide ploegen de kansen. Zo miste Haris Medunjanin – die opnieuw de positie van Barry van Galen/Kenneth Perez innam – op een haar na een voorzet van Martijn Meerdink. Kort daarvoor had Medunjanin zich ook al een weg door de Rotterdamse verdediging gekapt, waarna zijn schot net naast het doel van Maikel Aerts verdween.

Aan de andere kant van het veld zag Dirk Kuijt een inzet naast het doel van Henk Timmer rollen, na een knap hakje van Salomon Kalou. Daarvoor was een schot van Ron Vlaar – die in het stadion van zijn oude club met fluitconcerten werd onthaald – door Stijn Schaars van de doellijn gehaald. Het dichtst bij een doelpunt was Kalou, die na een kapbeweging zijn schot op de paal zag belanden.

De eerste goede kans van de tweede helft was ook voor Feyenoord, dat sterk uit de kleedkamers kwam. Een kopbal van Patrick Paauwe belandde op de paal. Even later werkte Kuijt een voorzet van Kalou naast de goal.

In de 58ste minuut was het Shota Arveladze die, met zijn 21ste doelpunt van de competitie, AZ aan de leiding bracht. Feyenoord-doelman Aerts liet een vrije trap van Denny Landzaat vallen, waarna Arveladze kon oppikken en inschoot.
In het vervolg van de wedstrijd ging Feyenoord op zoek naar de gelijkmaker, maar tot uitgespeelde kansen kwam het niet. Ook het inzetten van Pierre van Hooijdonk en Ali Boussaboun mocht Feyenoord niet baten, terwijl AZ met het inbrengen van Perez en Van Galen wellicht alleen maar sterker werd.

Niet voor niets was de beste kans in blessuretijd nog voor Perez die na een voorzet van Stein Huysegems alleen voor Aerts verscheen, maar de doelman op zijn weg trof. Desalniettemin was de goal van Arveladze voldoende om de drie punten in Alkmaar te houden.
Categorie:
Tag(s):