vrijdag, 13. oktober 2006 - 20:46

Assen veiligste stad voor blinden en slechtzienden

Assen

De gemeente Assen is vrijdag gekozen tot winnaar van de Buiten-Gewoon-Veilig prijs 2006. De Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang kent deze prijs jaarlijks aan een gemeente of organisatie toe die zorgt voor een veilige openbare ruimte voor slechtzienden en blinden.

Juryvoorzitter en voorzitter van de Taskforce Handicap en Samenleving, Hannie van Leeuwen is enthousiast over de goed ontworpen en dienovereenkomstig uitgevoerde voorzieningen.

De gemeente Assen heeft goed geluisterd naar de wensen van slechtzienden en blinden. Deze wensen zijn structureel vertaald in een uitgebreid systeem van routegeleiding naar openbare voorzieningen. Een goede zaak, aldus de jury, vandaar dat Assen de terechte winnaar is.

De prijsuitreiking vondt vrijdag plaats tijdens de Dag van de Witte Stok. Op deze dag vragen slechtzienden en blinden jaarlijks aandacht voor hun veilige en zelfstandige mobiliteit. Dit jaar staat de Obstakelvrije route centraal. Op veel plaatsen in het land werden activiteiten georganiseerd waarbij slechtzienden en blinden lieten zien wat er zoal mis kan gaan, maar ook dat het vaak weinig moeite kost om de problemen op te lossen. Samen met de Fietsersbond introduceert de Federatie dit jaar de landelijke ‘Gele Kaart’ die aan fietsen kan worden gehangen die hinderlijk of gevaarlijk geparkeerd staan.

De burgemeester van Assen, mevrouw Van As-Kleijwegt, nam de Buiten-Gewoon-Veilig prijs in ontvangst uit handen van jury voorzitter Hannie van Leeuwen en Geert Joosten, voorzitter van de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang. De prijs bestaat uit een kunstwerk gemaakt door de slechtziende kunstenaar José Graña Moreira.
Provincie:
Tag(s):