maandag, 9. oktober 2006 - 10:57

Automobilisten willen weten waarvoor ze in de file staan

Den Haag

Automobilisten willen heel graag weten waarvoor ze in de file staan. Dat maakt het wachten acceptabeler. Daarover willen zij graag nader geïnformeerd worden, bijvoorbeeld via een website en via de media. Dat zijn enige resultaten uit een belevingsonderzoek onder weggebruikers op de A1 en de A6 dat de ANWB in de maand mei heeft gehouden.

Gewapend met een dagboekje reden een kleine 50 ANWB-leden gedurende veertien dagen een traject en noteerden hun ervaringen over de A6 tussen Almere en Lelystad en op de A1 tussen Deventer en Apeldoorn. Deze leden letten onder meer op de snelheid, de informatievoorziening, de gebruikte verkeersborden, de belijning en het verkeersgedrag van anderen. Dit onderzoek is kwalitatief van aard.

Er wordt opvallend vaak gemeld dat er niet gewerkt wordt. Men heeft daardoor het idee dat het werk wel wat sneller had gekund. Bovendien wilden automobilisten zowel op de A1 als de A6 meer informatie over de planning en aard van het werk. Wat gebeurt er precies en wat is de reden waar men staat te wachten?

Verder verwachten weggebruikers een snelheidslimiet die past bij de omstandigheden. Wanneer er niet gewerkt wordt verwacht de weggebruiker een andere, aangepaste snelheidslimiet. Een snelheid van 70 km per uur vindt men in die omstandigheden te langzaam. Daarentegen lijkt 90 km per uur een aanvaardbare snelheid, die in ieder geval als voordeel heeft dat een personenauto een vrachtwagen in kan halen.

Opmerkelijk is het verschil in beoordeling van de situatie van de A1 en de A6. Op de A6 zijn de weggebruikers aanmerkelijk positiever over het gedrag van medeweggebruikers en over de afzettingen. De meerderheid van de weggebruikers op de A6 vindt het weggedrag van anderen ‘netjes, relaxed en rustig’. Tenslotte is het goed om te constateren dat veel weggebruikers spontaan melden waardering te hebben voor wegwerkers en het werk wat zij leveren.
Categorie:
Tag(s):