dinsdag, 31. januari 2006 - 9:46

AWACS leidt niet tot meer kanker in Schinveld

Sittard-Geleen

In de regio Schinveld (gemeente Onderbanken) komt bij de mannelijke inwoners niet meer sterfte door kanker voor dan in de rest van Limburg. Dit zegt de GGD Zuid-Limburg na een onderzoek door het Integraal Kankercentrum Limburg (IKL). Aanleiding voor dit onderzoek was het bericht dat er in Schinveld meer mannen aan de gevolgen van kanker zouden overlijden.

Het IKL heeft een onderzoek uitgevoerd over de periode 1994 tot en met 2005, waarin de verwachte sterfte door kanker werd vergeleken met de daadwerkelijke sterfte door deze ziekte. Deze analyses toonden aan dat er 126 mannen waren overleden, terwijl de verwachting uitkwam op 124. Bij de vrouwen was de verwachting 111 sterfgevallen, terwijl er 112 daadwerkelijk overleden aan kanker.

De sterfte door kanker werd juist in Schinveld onderzocht, omdat deze kern de grootste is van de gemeente Onderbanken en er veel AWACS-overlast is. De NAVO-vliegtuigen werden onder andere door de inwoners verantwoordelijk gehouden voor de hoge kankersterfte.

Aangezien de verwachte en daadwerkelijke sterftecijfers bijna gelijk zijn is er volgens de GGD geen reden om aan te nemen dat het AWACS-vliegverkeer tot meer kanker in Schinveld leidt.
Provincie:
Tag(s):