vrijdag, 16. juni 2006 - 11:22

AZM heeft primeur voor maagzuuroperatie

Maastricht

Het academisch ziekenhuis in Maastricht heeft als eerste ziekenhuis in de wereld een operatie uitgevoerd met een chirurgisch instrument dat via de slokdarm wordt ingebracht om maagzuurklachten te verhelpen. De operatie is op 16 juni met succes uitgevoerd, laat het azM vandaag weten.

De zogenaamde anti-refluxoperatie gebeurt normaal gesproken door middel van een buikoperatie of via sleutelgatchirurgie. Het grote voordeel van deze techniek is dat de kans op complicaties klein is. Verklevingen, bloedingen en wondinfecties behoren tot het verleden en de patiënt herstelt sneller. Bovendien wordt de natuurlijke vorm van de overgang van de slokdarm naar de maag hersteld. Bij de conventionele technieken ontstaan hier vaak problemen: het voedsel zakt niet goed naar de maag of de patiënt kan niet meer boeren of overgeven. De nieuwe techniek kent deze nadelen niet, zo meldt het ziekenhuis.

Patiënten die vaak last hebben van terugvloeiend maagzuur leiden aan Gastroesophageal Reflux Disease (GERD). Behalve 'zuurbranden' behoren ook slikproblemen, braakneigingen en misselijkheid, heesheid, pijn op de borst en zelfs astma-achtige klachten tot mogelijke symptomen. Risico's die chronische patiënten lopen zijn onder meer beschadigingen aan de slokdarm, een verhoogde kans op slokdarmkanker, keel, neus, oor en tandproblemen. Van de Nederlanders heeft 10 procent last van maagzuur dat via de maagingang terug de slokdarm invloeit. Bij 1 op de 1000 Nederlanders leidt dat tot serieuze gezondheidsklachten, die een operatieve ingreep rechtvaardigen.
Provincie:
Tag(s):