donderdag, 1. juni 2006 - 11:41

Bacterie is mogelijke veroorzaker kastanjeziekte

Zwolle

De boosdoener van de mysterieuze kastanjeziekte, waar ook Zwolle mee te maken heeft, is mogelijk gevonden. De verdenking gaat uit naar een bacterie uit de groep van 'Pseudomonas syringea'. Komend jaar wordt verder onderzocht waar deze bacterie vandaan komt en hoe deze op een effectieve manier is te bestrijden.

De kastanjeziekte breidt zich (nog) niet uit naar andere plekken in de stad. Wel neemt de besmetting op de bestaande locaties als Thorbeckegracht en het Otterveld toe. In Zwolle zijn nu 330 van de 1150 kastanjes besmet. Dat is tien procent meer dan eind vorig jaar. Sommige van de reeds zieke bomen lijden hevig aan de ziekte. Ze lekken rijkelijk uit hun stam.

Er zijn in de gemeente geen kastanjes die direct gevaar opleveren voor de omgeving en daarom gekapt moeten worden. Bij een paar kastanjes laat inmiddels wel de bast los. Dat is een teken dat ze in een terminaal stadium zitten en vermoedelijk spoedig zullen afsterven. Hoe de ziekte zich in de komende zomermaanden gedraagt is moeilijk in te schatten. Onderzoek heeft inmiddels wel geleerd dat de droge en warme periode in deze maand de besmettingssnelheid heeft vergroot.

In de gemeente Zwolle wordt een aantal proeven gehouden, die vooral zijn bedoeld om de bomen sterker en gezonder te maken.

Zo wordt aan het Otterveld geëxperimenteerd met het middel Pireco. De helft van de bomen wordt wel behandeld, de andere helft niet. Tot nu toe zijn er nog geen verbeteringen waar ne nemen.
Ook wordt er dit jaar op een aantal plaatsen in de stad een nieuw middel (een soort voedingsextract) uitgeprobeerd. Dit gebeurt bij de bomen op het Grote Kerkplein, aan de Thorbeckegracht, het Bethlehems Kerkplein en in het winkelcentrum de Dobbe.

Alle gegevens die de gemeente verzamelt worden verstuurd aan de werkgroep Aesculaap, die deze gebruikt voor een onderzoek.

Meer informatie vindt men op hun website, www.kastanjeziekte.wur.nl.
Provincie:
Tag(s):