zondag, 10. september 2006 - 20:11

Balkenende bij herdenking 9-11

Den Haag

Maandag 11 september is het precies 5 jaar geleden dat om 08.46 uur plaatselijke tijd op een dinsdagmorgen het eerste vliegtuig gekaapt en bestuurd door terroristen van Al-Quaeda, zich in één van de twee torens van het World Trade Center in New York boorde. In New York, maar ook wereldwijd, wordt deze aanslag maandag herdacht. Minister-president Balkenende en de Amerikaanse ambassadeur Arnall herdenken op maandag 11 september de slachtoffers van de aanslagen.

Tijdens deze bijeenkomst in de Amerikaanse ambassade zal de minister-president een korte toespraak houden, waarin hij stilstaat bij de gebeurtenissen van toen en de opdracht die hier vandaag vanuit gaat.

Op dinsdag 11 september 2001 vonden terroristische aanvallen plaats op de Twin Towers van het World Trade Center op de zuidelijke punt van Manhattan in New York en op het Pentagon in de buurt van Washington. Tevens stortte er dicht bij Shanksville, Pennsylvania een vliegtuig neer. Bij deze aanslagen en de neerstorting werd gebruik gemaakt van gekaapte passagiersvliegtuigen en zijn er, volgens de officiële cijfers uit februari 2005, 2749 mensen gedood uit 62 landen.

Om 8:46 uur lokale tijd op de ochtend van 11 september vloog het gekaapte passagierstoestel American Airlines vlucht 11 de noordelijke WTC-toren op vrij grote hoogte binnen. Bij de impact ontstond een grote explosie, waarna er in de toren brand ontstond. De tanks van het toestel zaten nog vol met kerosine; het was kort tevoren opgestegen van Logan International Airport in Boston, met als bestemming de westkust van de VS.

Bijna twintig minuten later, om 9:03, boorde United Airlines vlucht 175 zich in de zuidelijke toren, waardoor eveneens brand ontstond. De laatste stortte om ongeveer 10 uur volledig in, de eerste om ongeveer 10:30. Hierbij is vrijwel iedereen die zich op dat moment nog in de torens bevond gedood. Onder de slachtoffers waren 343 brandweermannen en 60 politiemensen, die direct na de inslagen te hulp waren geschoten.

Rond 17:20 stortte ook een derde gebouw compleet in. Iets meer dan een halfuur nadat vlucht 175 in de zuidelijke toren was gecrasht, om 9:37, boorde een derde vliegtuig, American Airlines vlucht 77 zich in het gebouw van het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, in Washington D.C.

Een vierde toestel van United Airlines met vluchtnummer 93, eveneens gekaapt, stortte die ochtend neer in een veld even buiten Pittsburg. Uit de transcriptie van geheime opnames uit de cockpit valt volgens de FBI op te maken dat een van de kapers de zelfmoordpiloot Ziad Jarrah "adviseerde het vliegtuig te laten neerstorten om een einde te maken aan de poging van de passagiers het te heroveren".

Aangenomen wordt dat dit heeft verhinderd dat het beoogde doel, wellicht het Capitool of het Witte Huis, werd bereikt. Alle vier de passagierstoestellen waren eigendom van American Airlines en United Airlines en vlogen binnen het normale dienstrooster. Sommige wrakstukken van de vliegtuigen zijn verspreid gevonden over enkele kilometers.
Provincie:
Tag(s):