maandag, 4. september 2006 - 22:29

Balkenende onder indruk van Balgstuw

Zwolle

Maandag 4 september heeft minister-president Jan Peter Balkenende een werkbezoek gebracht aan Overijssel. Het bezoek startte bij de Balgstuw van het Waterschap Groot Salland. De minister-president visiteerde de Balgstuw als voorzitter van het Innovatieplatform. Een bezoek aan de innovatieve stormvloedkering die West-Overijssel beschermt tegen hoogwater was daarbij een indrukwekkend programma-onderdeel, zo liet de minister-president weten.

Het Kabinet wil dat Nederland tot de Europese voorhoede gaat behoren op het gebied van hoger onderwijs, onderzoek en innovatie. Om dit te bereiken heeft het Kabinet in 2003 het Innovatieplatform opgericht.

Tijdens een boottocht nabij de Balgstuw sprak Commissaris van de Koningin Jansen de officiële welkomstwoorden. Hij ging daarbij kort in op het belang van innovatie. Vervolgens vertelde burgemeester Oosterhof van Kampen over het project IJsseldelta en de bijbehorende burgerparticipatie. Vier innovatieve bedrijven uit Overijssel kregen hierna de kans om hun successen te presenteren. Uitverkoren waren Luinstra Bronbemaling uit Nieuwleusen, Hebo Maritiem uit Zwartsluis, Itter BV uit Hardenberg en Nijl Staalconstructies uit Lemelerveld.

Aan boord van het luxe partyschip De Hanzestad was er volop aandacht voor de Balgstuw. Speciaal voor dit bijzondere bezoek werd de jaarlijkse test, waarvoor de Balgstuw opgeblazen wordt. een dag vervroegd. De middelste balg werd opgeblazen en torende hoog boven het water uit. Zodoende was goed te zien hoe een opgeblazen balg eruit ziet en hoog water keert. Dijkgraaf Sybe Schaap van het waterschap gaf daarbij een bevlogen toelichting. Hieruit was te merken dat hij veiligheid de grootste bestuurlijke uitdaging vindt. Een relatie met innovatie wist hij uiteraard wel te leggen. "Nederland is nog lang niet veilig", deelde hij mee. "Sinds 1953 is een geweldige presentatie geleverd om de kans op overstromingen terug te dringen. Het project 'Ruimte voor de rivier' zal daaraan ook nu nog veel toevoegen." Maar is het risico achter de dijken toegenomen, legde hij verder uit. Bijvoorbeeld door toename van de bevolking, grote economische belangen milieurisico's en evacuatiemogelijkheden. "Het veiligheidsdenken heeft een impuls nodig. Dat kan niet zonder innovatie. De Balgstuw, maar ook de dijkversterking in de stad Kampen zijn hiervan prachtige voorbeelden."

Na anderhalf uur Ramspol vertrok het gezelschap naar Zwolle voor een bezoek aan Trias Jeugdhulp. 's Middags opende Balkenende het Academische jaar op de Universiteit Twente in Enschede. De avond was gereserveerd voor een walking diner in Ommen, op Landgoed Het Laer.
Provincie:
Tag(s):