zaterdag, 22. april 2006 - 20:32

Balkenende roept NedCar op niet te staken

Grathem

Minister-president Jan-Peter Balkenende heeft zaterdag een oproep gedaan geen nieuwe stakingen meer te houden bij NedCar. Hij deed dit na overleg met alle betrokken partijen bij de Limburgse autofabriek in kasteel Groot Buggenum in Grathem.

De premier was zaterdag een groot deel van de dag aanwezig in Midden-Limburg. Hij begon zijn dag in de ‘Postkoets’ in Horn waar een CDA-bijeenkomst was van de Limburgse tak van de Christen Democraten in aanwezigheid van Balkenende, staatssecretaris Karien van Gennip en minister Maria van der Hoeven. Balkenende kreeg van het Limburgse publiek te horen wat er beter zou kunnen in de politiek na het zetelverlies tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen.

Na de bijeenkomst in Horn ging de premier en staatssecretaris Van Gennip door naar de pittoreske locatie in Grathem, waar de minister-president en de staatssecretaris achter gesloten deuren gesprekken voerden met directeur Govaarts van NedCar, afgevaardigden van de Ondernemingsraad en vakbonden en leden uit het Limburgse bedrijfsleven over de toekomst van NedCar. Hierbij waren ook gouverneur Leon Frissen en gedeputeerde van Economische Zaken Martin Eurlings aanwezig.

Na de gesprekken deed Balkenende zijn oproep om niet meer te staken. Directeur Govaarts liet tegenover de pers weten aanstaande dinsdag weer in overleg te treden met de vakbonden en Ondernemingsraad. FNV Bondgenoten zei niet van deze afspraak op de hoogte te zijn.

FNV Bondgenoten gaat op een uitnodiging in als de directie alsnog bereid is te onderhandelen over opschorting van de aangekondigde herstructurering en de instelling van een werkgroep die een plan moet uitwerken om de werkgelegenheid in de autofabriek te continueren.

Als dat niet gebeurt, gaat de vrijdag begonnen estafettestaking door. Dan zal komende week 48 uur achtereen worden gestaakt, aldus Chris van Bokkum van de FNV.

Wel is de bond en de OR blij met het feit dat er vanuit de regering aandacht is voor de ontstane situatie bij NedCar.
Provincie:
Tag(s):