dinsdag, 26. september 2006 - 15:50

Beëdiging Gele Rijders bij Paleis Noordeinde

Dertig militairen van de 11e Afdeling Rijdende Artillerie (Gele Rijders) leggen op vrijdag 29 september bij Paleis Noordeinde de eed of belofte af. Na het afronden van zijn of haar militaire opleiding, zweert of belooft elke militair trouw aan de Koningin en gehoorzaamheid aan de wetten. Pas dan hoort de militair officieel bij de eenheid.

De openbare beëdiging, waarbij het publiek om 11:00 uur van harte welkom is, past in het beleid van defensie ten aanzien van haar publieke prestaties en van de gemeente Den Haag om de positie van de stad als Koninklijke Residentie meer zichtbaar en herkenbaar te maken.

De dertig te beëdigen militairen en de standaardwacht van de Rijdende Artillerie, gekleed in het kleurrijke ceremoniële tenue, treden te paard aan. De plechtigheid wordt muzikaal opgeluisterd door het Fanfare Korps Koninklijke Landmacht 'Bereden Wapens'.

De Rijdende Artillerie maakt deel uit van de 13e Gemechaniseerde Brigade van de Koninklijke Landmacht en is gelegerd in 't Harde. Met onder meer moderne pantserhouwitsers zorgt de eenheid voor vuursteun bij de brigade en andere eenheden.

De Rijdende Artillerie heeft een nauwe historische band met het Koninklijke Huis en de stad Den Haag. Tijdens de regering van Koning Willem II reden de Gele Rijders voorop in de Koninklijke stoet bij de opening van de Staten Generaal. Tegenwoordig is de eenheid verantwoordelijk voor het afvuren van saluutschoten bij plechtigheden rond het Koninklijk Huis.

Zo werden er saluutschoten gelost bij het huwelijk van kroonprins Willem Alexander en prinses Máxima, de geboorte
van erfprinses Amalia en bij de staatsbegrafenissen van prins Claus, prinses Juliana en prins Bernhard. Bij de laatste uitvaart werd de affuit waarop de kist van prins Berhard was geplaatst, begeleid door officieren van de Rijdende Artillerie. Op prinsjesdag geeft een batterij van de Gele Rijders minuutschoten af van het moment dat de Koningin het Paleis
verlaat totdat zij daarin is teruggekeerd.

De Rijdende Artillerie werd op initiatief van stadhouder Willem V in 1793 door de Staten Generaal opgericht. Dit om de artillerie in staat te stellen om op het slagveld de paarden van de veel snellere cavalerie te kunnen volgen. Koning Willem II schonk de Rijdende Artillerie een met gele tressen afgezet huzarenuniform, waardoor de naam Gele Rijders ontstond. Voor de kunstschilder Breitner waren zij een geliefd thema.
Provincie:
Tag(s):