donderdag, 16. februari 2006 - 9:17

Bedrijfsleven onvoldoende voorbereid op pandemie

Amsterdam

Het Nederlandse bedrijfsleven is onvoldoende voorbereid op
een mogelijke pandemie. Dit blijkt uit een inventarisatie van Marsh, 's werelds grootste risicomanagement specialist. Slechts een gering percentage van de bedrijven heeft de
juiste voorbereidingen getroffen op het gebied van business continuïteitsplanning.

Door de recente uitbraak van de vogelgriep in Griekenland, Italië en Duitsland, neemt de kans op een pandemie in Nederland fors toe.

Volgens het World Health Organisation (WHO) is het slechts een kwestie van tijd voordat het vogelgriepvirus, waarschijnlijk H5N1, zich muteert en een menselijke pandemie
veroorzaakt. Sinds afgelopen december zijn van de 149 mensen die besmet waren met het vogelgriepvirus, 80 overleden. Uit het onlangs verschenen Marsh Risk Alert rapport - Avian flu: preparing for a pandemic - blijkt dat de mogelijke gevolgen van een pandemie aanzienlijk zijn.

Zelfs een milde pandemie zou minimaal 7 miljoen doden tot gevolg hebben. Daarnaast zou 25 procent van alle werknemers zich gemiddeld vijf tot twintig dagen ziek melden en kan de wereldwijde economische schade oplopen tot $800 miljard.

Nederland is als groot exportland sterk afhankelijk van economieën elders in de wereld. 'Het wegvallen van afzetcapaciteit vormt dus een serieuze bedreiging', aldus
Joris van Eck, directeur Global Clients bij Marsh.

Het kabinet is eens dat bij een pandamie, de economie daarvan schade zal ondervinden. Het kabinet gaat uit op flexibiliteit van het Nederlandse bedrijfsleven, aldus Hogervorst. De wetenschap vreest dat een uitbraak van een pandemie steeds dichter bij komt en dat het virus van mens op zal overdraagbaar gaat worden.

Het RIVM, het Rijksinstituut voor Volsgezonheid en Milieu, schat dat uit berekeningen van de WHO, (Wereld Gezondheids Organisatie) ongeveer 40.000 mensen zullen sterven en ongeveer 4 miljoen mensen ziek zullen worden. Als deze ramp voorbij is en het virus niet opnieuw muteert in een ander virus, zal het menselijk lichaam resistentie opbouwen die bij een nieuwe griepgolf van de het virus H5N1 niet meer zoveel schade onder de bevolking zal aanrichten.
Categorie:
Tag(s):