donderdag, 2. februari 2006 - 17:25

Bedrijfswoningen af van OZB-gebruikersdeel

Heinkenszand

De gemeente Borsele gaat iedereen in de gemeente automatisch het gebruikersdeel van de onroerendezaak-belasting (OZB) kwijtschelden. Dat geldt dus ook voor de zogenaamde bedrijfswoningen. Bij die laatste groep was dat in eerste instantie niet geregeld. Door een recente wijziging in het rijksbeleid is ook dit deel van woninggebruikers gedeeltelijk van zijn OZB af.

Per januari heeft het rijk het zogenaamde gebruikersdeel van de OZB voor woningen afgeschaft. Een beslissing waarbij een flinke groep buiten de boot dreigde te vallen. Dat waren de bedrijfswoningen, zoals woningen op industrieterreinen, boven winkels en bij boerderijen.

De Eerste Kamer besloot in december op de valreep dat deze soort woningen ook de korting krijgt. De gemeenten kunnen in 2006 zelf kiezen of ze deze reductie automatisch geven of slechts op aanvraag van de gebruikers van de bedrijfswoningen doet.

Het college van de gemeente Borsele heeft gekozen voor de eerste optie. Dat betekent dat iedere bewoner automatisch zijn gebruikersdeel kwijtgescholden krijgt.

De gemeente doet zijn best om deze administratieve wijziging al mee te nemen in de beschikkingen van de OZB die maart of april bij de inwoners op de mat vallen. Als dit niet lukt, regelt de gemeente het daarna alsnog. In beide gevallen geldt dat de burgers niets hoeven te doen voor de korting van het gebruikersdeel. Dit regelt de gemeente automatisch.

De CDA-fractie in Borsele stelde deze week raadsvragen over dit onderwerp.
Provincie:
Tag(s):