zaterdag, 2. september 2006 - 23:02

Bedroevend Oranje ploetert zich naar magere winst

In een zeer povere wedstrijd heeft het Nederlands elftal met slechts 0-1 gewonnen van Luxemburg. Joris Mathijsen scoorde in de achttiende minuut de enige treffer uit een corner. Dat Oranje scoorde uit een dood spelmoment was typerend.

Het gewilde combinatievoetbal kwam geen moment uit de verf, waardoor de mannen van Van Basten geen uitgespeelde kansen creëerden. Daarnaast was het tempo veel te laag om de de voetballers uit het groothertogdom enigszins te verontrusten De Luxemburgse amateurs (alleen aanvoerder Streller heeft een profcontract) kregen zelfs de beste mogelijkheden op een goal, maar de knullige fouten van Mathijsen en Theo Janssen werden niet afgestraft.

In de tweede helft speelde Nederland de tactiek van de lange bal, met de in de rust ingevallen Jan Vennegoor of Hesselink als belangrijkse aanspeelpunt. Maar ook die speelwijze leverde weinig gevaar op voor de Luxemburgse doelman Joubert. Alleen Dirk Kuyt was nog dichtbij de 0-2, maar hij strandde eerst op Joubert en raakte even later de paal. Daardoor bleef het bij een zeer magere 0-1 winst. "Dit was gewoon absoluut slecht", was bondscoach Marco van Basten realistisch na afloop. "Het was zwaar onvoldoende. Gelukkig krijgen we woensdag tegen Wit-Rusland al een herkansing."

Het spel was dus bedroevend. Het enige positieve aan zaterdagavond was de overwinning. Oranje greep zelfs meteen de koppositie in groep G, omdat de twee andere wedstrijden in een gelijkspel eindigden. Wit-Rusland leek lang af te stevenen op winst, maar Hasi schonk zijn land Albanië in de 86e minuut toch nog een punt. Ook Roemenië en Bulgarije hielden het op 2-2.

Opstelling Nederland: Edwin van der Sar; John Heitinga, André Ooijer (46. Jan Vennegoor of Hesselink), Joris Mathijsen, Tim de Cler; Denny Landzaat, Stijn Schaars (46. Urby Emanuelson), Theo Janssen; Robin van Persie (77. Ryan Babel), Klaas-Jan Huntelaar, Dirk Kuyt.