zaterdag, 10. juni 2006 - 20:19

Beenhakker stunt met T&T

De eerste stunt van het WK 2006 is een feit. In Dortmund hield het Trinidad & Tobago van Leo Beenhakker het Zweden van Zlatan Ibrahimovic en Henrik Larsson op 0-0.

De Zweden gingen furieus van start in het warme Dortmund. Op zoek naar een snelle openingstreffer werd Trinidad & Tobago vanaf het eerste fluitsignaal onder druk gezet. Het spitsenduo Henrik Larsson en Zlatan Ibrahimovic werd keer op keer gepoogd in stelling te brengen, maar het grootste gevaar in de beginfase was een vrije trap van Larsson die rakelings naast ging.

Ook zijn kompaan in de aanval deed van zich spreken, maar zijn omhaal ging over. In de voorafgaande aanval werd Christian Wilhelmsson ondersteboven gekegeld door Avery John, die zijn actie met een gele kaart moest bekopen.

Het tweede kwartier van de eerste helft speelde zich voornamelijk af op het middenveld, waar Dwight Yorke – in zijn hoogtijdagen bij Manchester United een veelscorende spits – de aanvallende en verdedigende activiteiten in de juiste banen diende te leiden. Op dat moment deed zelfs de Caraïbische dreumes van zich spreken toen Carlos Edwards met een afstandsschot keeper Rami Shabaan op de proef stelde.

In het resterende deel van de eerste helft waren de mogelijkheden voor Zweden, maar tot uitgespeelde kansen kwamen de Scandinaviërs niet. Een kopbal van Larsson, een schot van Wilhelmson en een inzet van Ibrahimovic waren niet voldoende om Shaka Hislop - in de basis vanwege een blessure van eerste doelman Kelvin Jack - te passeren.

De tweede helft kende hetzelfde spelbeeld. De Zweden drukten, terwijl Trinidad & Tobago met tien man – Avery John kreeg al snel na rust z’n tweede gele kaart - en macht verdedigde. Gek genoeg was Trinidad & Tobago nog het dichtst bij de voorsprong via een schot van invaller Cornell Glenn dat op het houtwerk belandde.

Aan de andere kant werd een inzet van Ibrahimovic knap gered door Hislop. De doelman van Trinidad & Tobago groeide uit tot held van de wedstrijd, helemaal nadat hij ook nog inzetten van ex-SC Heerenvener Markus Allbäck uit zijn doel ranselde. Een voorzet van invaller Jonson ging rakelings langs Allbäck en het doel van Trinidad & Tobago langs.

Het slotoffensief van het gefrustreerde Zweden was enorm, maar niet voldoende om de Caraïbische muur te slechten: 0-0.