woensdag, 17. mei 2006 - 13:50

Beer verslindt aap in Beekse Bergen

Hilvarenbeek

Een beer heeft zondag in de Beekse Bergen een aapje aangevallen en verslonden. Dat gebeurde voor de ogen van publiek en verzorgers. In het buitenverblijf leven de lippenberen en beermakaken samen, net als in de natuur. Een van de aapjes werd achternagezeten door een beer en sprong in paniek door het schrikdraad het omliggende water in.

Het aapje wist uit het water te klauteren maar stortte daarna in. Toch bleek het dier nog in leven waarop een verzorger besloot de beren binnen te halen. Dit lukte niet. De beren kwamen terug en graaiden het gevluchte aapje uit een klimrek. Het dier werd daarop verscheurd door de lippenbeer.

In een reactie laat de directie van de beeske Bergen weten dat de apen vele malen sneller zijn dan beren en daardoor hebben de beren normaliter geen interesse in de apen. De resusapen leven al ruim een jaar samen met de lippenberen. In heel het safaripark leven verschillende diersoorten bij elkaar in vlaktes variërend van 4 tot 10 hectare, net als in de natuur. Natuurlijk zijn de verblijven hier in het safaripark op aangepast waardoor het nagenoeg nooit voorkomt dat het ene dier de andere doodt.

Het zijn en blijven echter allemaal wilde dieren waardoor dit nooit voor de volle 100% uit te sluiten valt. Dit geldt ook wanneer in een verblijf maar een soort leeft: Ook in een strijd om de onderlinge hiërarchie bestaat de kans dat dieren een gevecht niet overleven. Ingrijpen is meestal niet mogelijk daar het wilde dieren zijn en men er niet zomaar tussen kan springen. Ook verdoven is geen optie, het duurt al snel 5 minuten voor de verdoving werkt en dan is het al te laat. Voor de zekerheid zullen de beermakaken verhuizen naar een ander gedeelte in het park.
Provincie:
Tag(s):