woensdag, 26. juli 2006 - 10:45

Bekeuringen voor zwemmen in onveilige waterplassen

Roermond

Inspecteurs van het Waterschap Peel en Maasvallei hebben dinsdag samen met de politie en de gemeente Roermond controles uitgevoerd op zwemverboden in de omgeving van Roermond. Er zijn tijdens de gezamenlijke actie enkele bekeuringen uitgeschreven. De projectmatige controles en de samenwerking tussen de diverse instanties, blijken z’n vruchten af te werpen, aldus het waterschap. De zwemverboden zijn ingesteld vanwege de veiligheid.

Tijdens de actie gisteren troffen de inspecteurs bij de Boschmolenplas in Heel zo’n 90 recreanten aan. Ze deelden enkele bekeuringen uit voor het overtreden van het parkeerverbod, zwemverbod en het zich begeven op verboden gebied. Ook bij de Molengriend in Maasbracht zijn zo’n tiental personen bekeurd, omdat ze op verboden gebied aan het recreëren waren. Bij de Rijkelse Bemden in Beesel en de Geerlingsplas en Oolderveld in Roermond werden ook controles uitgevoerd. Hier zijn geen bijzonderheden aangetroffen.

Reden voor het zwemverbod is dat er sprake is van een onveilige situatie door machinale zand- en ontgrindingswerkzaamheden. Door grote diepteverschillen, koudwaterstromingen, obstakels onder water en afkalvende oevers is het ter plaatse extreem gevaarlijk. De projectmatige controles en de samenwerking tussen diverse instanties, zoals politie, gemeente, Openbaar Ministerie, provincie Limburg en stichting Limburgs Landschap leiden ertoe dat de illegale zwemactiviteiten zich tot een minimum beperken.

Om veilig te kunnen zwemmen in oppervlaktewater verwijst het waterschap naar de officiële dagstranden. Voor actuele informatie over officiële zwemgelegenheden in oppervlaktewateren Limburg, kijk op www.wpm.nl onder het kopje ‘zwemwater’.

Het waterschap Peel en Maasvallei heeft vanwege onveilige situaties in het verleden voor onbepaalde tijd een zwemverbod ingesteld bij de locatie:
- Arcen en Velden, grindgat Dorperheide en ontzanding Teunessen, Klein Vink
- Beesel, grindgat de Rijkelse Bemden
- Heel, ontzanding Boschmolenplas
- Kessel, Musschenberg aan de Maas
- Meerlo Wanssum en Venray, ontgrinding De Diepeling
- Roermond, Geerlingsplas (plas Osen)
Provincie:
Tag(s):