dinsdag, 21. maart 2006 - 11:58

Belgische annexatieplannen

Zeeuws-Vlaanderen werd gezien als ‘vergeten gebied’. Daarin komt na de Eerste Wereldoorlog in 1918-1919 verandering. Op dat moment gaan in België stemmen op die roepen om een ‘Groot België’. Zowel Luxemburg, Nederlands Limburg als Zeeuws-Vlaanderen staan op het verlanglijstje van de Belgische annexionisten.

Zeeuws-Vlaanderen is van de ene op de andere dag een gewild gebied. Dit schoot koningin Wilhelmina in het verkeerde keelgat en vergeleek het afstaan van Zeeuws-Vlaanderen met de amputatie van haar pink. Er ontstonden allerlei burgerinitiatieven om Zeeuws-Vlaanderen te behouden voor Nederland én de Oranjes.

‘Zeeuwsch-Vlaanderen Nederlandsch!’ is een documentaire die op woensdag 12 april 2006 om 19.30 uur in het gemeenschapshuis De Kauter te Nieuw Namen wordt vertoond. Filmmaker Wesley Vermeere belicht in deze unieke film de Belgische annexatieplannen van 1918.

In de historische documentaire komen diverse historici aan het word. Het geheel wordt aangevuld met historisch beeld-materiaal. De film speelt zich voor een groot deel af in ‘ons landje apart’. Kortom, de kijker krijgt een uitgebreid beeld op deze roerige episode in de Zeeuws-Vlaamse geschiedenis.

Het Zeeuws Archief brengt als projectverantwoordelijke instelling van dit Euregio-project en in samenwerking met de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Zeeland deze documentaire uit.

Behalve in Nieuw-Namen wordt de documentaire in april en mei ook in andere plaatsen in Zeeland en België vertoond.
Provincie:
Tag(s):