woensdag, 19. juli 2006 - 11:07

Bende autokrakers opgerold

Amsterdam

De recherche in Zuid heeft met behulp van pseudo-kopers en een observatieteam een groep autokrakers en een heler in Utrecht ontmaskerd. In totaal werden 11 verdachten ingerekend. Dit meldt de politie vandaag.

Onder de veelal jonge inbrekers zat een aantal notoire veelplegers dat meerdere autokraken per dag pleegde. Zij hadden het met name op navigatiesystemen voorzien. De apparaten werden via een veilingsite op internet te koop aangeboden door tussenkomst van een Utrechtse heler. In drie weken tijd veranderden zo circa 35 routecomputers van eigenaar.

Het onderzoek naar de autokrakers startte in april dit jaar. Dit nadat de politie in Zuid werd geconfronteerd met een aanzienlijke stijging van het aantal auto-inbraken, waarbij de rovers het steevast op het navigatiesysteem hadden gemunt. Tijdens het onderzoek stuitten de rechercheurs op een groepje 12 tot 17-jarigen dat zich op kleine schaal bezighield met het kraken van auto’s. Zij deden dit regelmatig, maar niet dagelijks. Dit in tegenstelling tot een aantal notoire veelplegers waarmee de groep in contact stond. Dit viertal ging bijna dagelijks op pad en was verantwoordelijk voor meerdere inbraken per persoon per dag. De rechercheurs richtten hun pijlen vervolgens op deze zogenaamde “harde kern� die door de autokrakers zelf de “pro’s� (professionals) worden genoemd. Met name badplaatsen en andere steden in de regio Kennemerland waren favoriet bij de autokrakers.

Tijdens het onderzoek werd een observatieteam ingezet, werden videobeelden van autokraken gemaakt en werd zelfs een aantal keren gebruikgemaakt van pseudo-kopers. Hierbij werden circa vijf gestolen navigatiesystemen bemachtigd en werd de lijn naar de heler in beeld gebracht. Begin juli sloot het net zich rond de Amsterdamse hoofdverdachten en de heler toen de autokrakers onder toeziend oog van een observatieteam toesloegen op een parkeerterrein bij een bekende badplaats. De rechercheurs zijn vervolgens tot arrestatie overgegaan. Twee hoofdverdachten (27 en 22) en de heler (32) zitten nog vast.

Inmiddels worden alle tijdens het onderzoek aangetroffen goederen (voornamelijk navigatiesystemen, maar ook autoradio’s, bankpassen en andere voorwerpen) geïnventariseerd. De benadeelden zijn nog niet in alle gevallen achterhaald. Daarnaast worden de kopers van de gestolen systemen door de rechercheurs bezocht. Degenen die via internet een navigatiesysteem hebben bemachtigd dat door de heler uit Utrecht te koop werd aangeboden wordt heling ten laste gelegd. Zij worden in staat gesteld de zaak met het openbaar ministerie te schikken. Het onderzoek duurt voort en meer arrestaties worden niet uitgesloten.
Provincie:
Tag(s):