dinsdag, 26. september 2006 - 10:52

Bende bankovervallers aangehouden

Amsterdam

Dinsdag heeft de Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland in samenwerking met de Bovenregionale Recherche Amsterdam-Amstelland / Gooi en Vechtstreek 5 verdachten aangehouden in verband met het op grote schaal plegen van bankovervallen of pogingen daartoe. Dit maakte de politie dinsdagochtend bekend.

In september 2004 startte de Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland een onderzoek naar een dadergroep die in heel Nederland bankovervallen pleegden. Tijdens het onderzoek bleek, dat er meerdere dadergroepen in wisselende samenstelling banken observeerden, teneinde bankovervallen te plegen.

Vanwege de steeds wisselende samenstelling van mensen, die de voorverkenningen verrichtten en overvallen pleegden, was het voor het onderzoeksteam moeilijk om goed zicht te krijgen op de totale dadergroep. Er zijn 74 feiten onderzocht. Dit betrof een groot aantal overvallen, maar ook diefstallen van bromfietsen en auto’s. Het vermoeden bestaat dat de verdachten over een periode van 10 jaar actief zijn geweest. In die tijd hebben enkele verdachten voor deze feiten ook een straf uitgezeten. Echter na hun detentie pakten zij hun activiteiten weer op.

De overvallen werden goed voorbereid. Zorgvuldig werd een bank uitgekozen. Met name banken, die dicht in de buurt van een snelweg waren gevestigd, hadden hun bijzondere belangstelling. Vervolgens werden er bij die banken, maandenlange voorverkenningen verricht. Op de dag van de overval werd kort voor opening van de bank met behulp van een moker een ruit ingeslagen om toegang te krijgen tot de kasruimte.

De overvallers droegen altijd bivakmutsen en handschoenen. Bij de overvallen werd gebruik gemaakt van gestolen bromfietsen en auto’s. Het geschatte economische schadebedrag betreft meerdere miljoenen euro's. Een deel daarvan betreft de door de banken getroffen veiligheidsmaatregelen om nieuwe overvallen te voorkomen.

Bij een grote actie hedenmorgen werden 90 politiemensen ingezet. De aangehouden verdachten, variërend in leeftijd van 25 tot 29 jaar, zijn allen woonachtig in Amsterdam. Hen wordt het voorbereiden en plegen van bankovervallen ten laste gelegd. Ook worden ze verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Naast de aanhoudingen heeft de politie doorzoekingen verricht op 8 locaties in Amsterdam.
Provincie:
Tag(s):