woensdag, 22. februari 2006 - 9:30

Bende internet-fraudeurs opgepakt

Amsterdam

De Amsterdamse politie heeft in samenwerking met de Amerikaanse justitie een bende van 12 internetfraudeurs opgepakt. Dit meldt de politie woensdag. De arrestaties vonden plaats in Amsterdam en Zaandam waar de fraudeurs onder de naam 419 scam slachtoffers voor miljoenen euro’s hebben opgelicht.

Deze vorm van oplichting komt tot stand na het sturen van spammail via internet. Daarbij worden grote sommen geld in het vooruitzicht gesteld als de geadresseerde daaraan deelneemt. Uiteindelijk betalen de slachtoffers vaak grote bedragen zonder dat daar iets tegenover staat.

Omdat veel slachtoffers uit de Verenigde Staten afkomstig zijn zocht het Bureau Financieel Economische Recherche contact met de US Postal Inspection Services. Nauwe samenwerking tussen politie en justitie in de VS en Amsterdam heeft geleid tot het oprollen van de bende internetfraudeurs. De vier hoofdverdachten zijn aangehouden op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten met als doel vervolging en berechting in de Verenigde Staten. De overige verdachten zullen in Nederland worden vervolgd.

Sinds september 2005 verricht het Bureau Financieel en Economische Recherche (BFER) van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland, onder leiding van de officier van justitie van het Amsterdamse parket, onderzoek naar een bende internetfraudeurs die met name in de Verenigde Staten van Amerika veel slachtoffers maakt. Tot nu toe werd een schadebedrag van 2 miljoen dollar bloot gelegd, maar men vermoedt dat de daadwerkelijke fraude een veelvoud van dit bedrag bedraagt.

Bij de invallen die volgden werden 70 rechercheurs van de Dienst Centrale Recherche ingezet. Er zijn zeven woningen in Amsterdam en één woning in Zaandam doorzocht. Rechercheurs hebben circa 25.000 euro cash, computerapparatuur, bankbescheiden en valse of vervalste (reis) documenten in beslag genomen. Het onderzoek duurt voort en meer arrestaties worden niet uitgesloten.
Provincie:
Tag(s):