donderdag, 9. november 2006 - 13:25

Beroemde Dominomus tentoongesteld in Rotterdam

Leeuwarden

Met als topstuk de opgezette Dominomus presenteert het Natuurhistorisch Museum Rotterdam van 14 november 2006 t/m 13 mei 2007 'De Grote Huismus Tentoonstelling', een expositie waarin de natuur en de cultuur van de huismus - Passer domesticus - 's werelds bekendste vogel centraal staat.

' De Grote Huismus Tentoonstelling - natuur en cultuur van Passer domesticus ' duurt van 14 november 2006 t/m 13 mei 2007. Op de openingsdag (14 november) is het precies één jaar geleden dat de Dominomus met een welgemikt schot uit een 5.5 mm buks gedood en tegelijkertijd onsterfelijk werd.

In de Hall of Fame van beroemde mussen krijgt de Dominomus gezelschap van de mus die in 1936 in Londen door een cricketbal werd gedood en - opgezet op dezelfde bal - nog steeds een topstuk is van het museum van de Marylebone Cricket Club in Londen.

De biologie, het gedrag en de levenscyclus van de huismus komen uitgebreid aan bod. Er zijn opgezette exemplaren uit de hele wereld te zien, en afwijkende mussen met vergroeide snavels, een pikzwart of juist sneeuwwit verenkleed. Bezoekers zullen zich verbazen over de veelheid en diversiteit aan wetenschappelijk onderzoek naar de huismus, maar ook over wat de mus in de beeldende kunst en poezië heeft teweeggebracht.

Van meer dan dertig kunstenaars, onder wie Peter Vos, Han van Hagen en Robin d'Arcy Shillcock, is mussenkunst te zien, en de hele tentoonstelling is doorspekt met mussengedichten.
Provincie:
Tag(s):