vrijdag, 28. april 2006 - 15:11

Beroepschauffeurs verplicht nascholen

Den Haag

Chauffeurs in het personen- en goederenvervoer moeten vanaf 10 september 2008 verplicht om nascholingscursussen te volgen de veiligheid in het verkeer te goeden moeten komen.

De ministerraad heeft op voorstel van minister Peijs van Verkeer en Waterstaat vrijdag ingestemd met het nieuwe wetsvoorstel waarin de Europese richtlijn wordt geïmplementeerd.

Op grond van het wetsvoorstel wordt voor bestuurders in het personen- en goederenvervoer over de weg een stelsel van basiskwalificatie en nascholing geïntroduceerd. Deze bestuurders moeten éénmalig door middel van een examen het bewijs leveren dat zij voldoen aan de vakbekwaamheidseisen.

Aansluitend moeten deze vrachtwagen- en buschauffeurs verplicht nageschoold worden. Zij volgen per 5 jaar nascholingscursussen in onderwerpen die in de richtlijn genoemd zijn. Met als doel de verkeersveiligheid en de veiligheid van de bestuurder te verbeteren, ook tijdens de handelingen die de bestuurder verricht terwijl het voertuig stil staat. Bovendien draagt de nascholing bij aan de verbetering van het moderne imago van het beroep van bestuurder. De bestuurder die voldoet aan de vakbekwaamheidseisen ontvangt als bewijs daarvan een code op zijn rijbewijs.

De nieuwe vakbekwaamheidverplichtingen gaan voor alle EU-lidstaten voor het personenvervoer vanaf 10 september 2008 en voor het goederenvervoer vanaf 10 september 2009 gelden. Chauffeurs, die nu al in het bezit zijn van het chauffeursdiploma hoeven de basiskwalificatie niet te halen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.
Categorie:
Tag(s):