woensdag, 12. juli 2006 - 15:35

"Beste standwerker 2006"

Zwolle

Op zaterdag 5 augustus 2006 staat Zwolle in het teken van het Zwolse standwerkersconcours. Een twintigtal van de beste standwerkers uit Nederland zullen in het centrum strijden voor de titel "Beste standwerker 2006". Men zegt wel eens dat de standwerker door een ouderwetse grammofoonnaald is geïnjecteerd omdat zij hun unieke verhaal blijven herhalen. Standwerkers zijn daarom vaklui en hun act is vaak meesterlijk te noemen.

Het spektakel duurt van 09.00 uur tot 17.00 uur op het parcours Grote Markt en Melkmarkt. Een aantal deskundigen en speciale gasten (juryleden) zullen de verrichtingen van de standwerkers nauwgezet gade slaan om na afloop tot een unaniem eindoordeel te komen.

Ons land kent een kleine 500 standwerkers, die een belangrijke bijdrage leveren aan het imago van de markten in het land. Jaarlijks organiseert de CVAH zo’n 120 concoursen. Een echte standwerker is de jus van de markt, het toefje slagroom op het markttoetje.

Waren die je normaal niet zo snel zou kopen gaan juist door de overtuigende en vaak humorvolle presentatie grif over de ‘toonbank’. Blikopeners, inlegzooltjes, nagelvijlen, raamwissers, groenteschaven, kabelritsers, ministofzuigers, plunjezakken met snoep en potjes zalf. De deelnemers praten én verkopen deze dag de sterren van de hemel. Bovenal zorgen ze voor veel extra plezier in de Zwolse binnenstad.

Standwerkers zijn te onderscheiden in:
a. Hoogwerker; de standwerker welke zijn verkoop pleegt te doen vanaf een verhoogd platform.
b. Laagwerker; de standwerker pleegt zijn verkoop achter of voor een platform op gelijke hoogte met het publiek.
c. Zwemmer; de standwerker die zijn waren op een verlaagd platform rondom zich uitstalt en telkens een ander artikel aan het publiek probeert aan te bieden.

Standwerker, je kunt er niet voor leren of studeren, het moet gewoon in je " handelsbloed" zitten! Een werelds, reizend, spraakzaam en ondernemend vak. De standwerker is al zo oud als de weg naar Rome. Waren het vroeger de marskramers, venters of zogenoemde “kwakzalvers� die het platte land, de dorpen en steden bezochten. Nu heten ze, standwerkers.
Als de topartiesten van de markten zorgen zij net even voor "de lekkere krenten in de gezellige Hollandse markt pap".
Provincie:
Tag(s):