donderdag, 20. juli 2006 - 21:54

Bestuur 4daagse was wel bekend met extreem weer

Nijmegen

Het bestuur van de Stichting DE 4DAAGSE was wel bekend met de hoge temperaturen tijdens de eerste dag van het wandelevenement in Nijmegen. Wel waren de omstandigheden extremer dan verwacht, meldt de stichting vandaag op haar website. Tijdens een tweede peilmoment dat plaatsvond op dinsdagochtend, werd een ochtendtemperatuur voorspeld van 24 graden die tot 32 zou oplopen in de middag. Daarbij was een zwakke wind voorspeld.

De temperatuur van 32 graden was voorspeld tussen 14.00 en 15.00 uur, zo meldt de Stichting. Uiteindelijk werd het 33,4 graden met een niet voorspelde windstilte aan het eind van de middag.

Tijdens het eerste peilmoment op maandag wist de organisatie al dat op dinsdag de temperatuur in de middag 29 graden zou zijn en in de namiddag boven de 30 graden zou uitkomen. Voor de organisatie was dit aanleiding de wandelaars te wijzen op extra voorzorgsmaatregelen zoals bescherming van hoofd, het gebruik van zonnebrandcrème, veel drinken (minimaal een halve liter per uur), tijdig rusten en extra zoutopname bij de avondmaaltijd de avond tevoren

Tijdens de eerste dag van de vierdaagse overleden twee wandelaars door de extreme omstandigheden op de dijk in Lent. Het bestuur van het grootste wandelevenement ter wereld was wel degelijk op de hoogte van het feit dat dinsdagmiddag de temperatuur boven de 30 graden zou uitkomen. Ze betreurt dat de berichtgeving over de aangegeven temperatuur van 29 graden, waarover tijdens de persconferentie van dinsdagmiddag werd gesproken, is blijven hangen in de media.
Provincie:
Tag(s):