vrijdag, 27. januari 2006 - 12:17

Bezetting detentieboten in aanbouw in Zaandam

Zaandam

Sinds vrijdagochtend 6 uur heeft de actiegroep 'Migranten welkom' twee detentieboten in aanbouw in Zaandam bezet. De boten zijn bestemd voor het opsluiten van 'illegale migranten' en uitgeprocedeerde asielzoekers in afwachting van hun uitzetting. De gevangenissen, met elk 150 tweepersoonscellen, worden gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie en de Rijksgebouwendienst door Ursem Bouwsystemen BV. De boten komen te liggen in Krimpen aan de IJssel en mogelijk Zaandam.

Tot nu toe is het door Justitie en de gemeente Zaanstad stil gehouden dat hier twee boten gebouwd worden voor het gevangenzetten van migranten zonder papieren. Na de brand in het onveilige uitzetcentrum op Schiphol ontstond veel commotie en het uitzetbeleid heeft sinds die tijd veel negatieve aandacht gehad. Kennelijk trekt Justitie zich hier niets van aan: Justitie weigert de uitzetmachine stop te zetten en kiest wederom voor het bouwen van zo goedkoop mogelijke gevangenissen voor migranten.

van Ursem bouwsystemen BV de onmiddelijke stopzetting van de bouwwerkzaamheden aan de twee bajesboten; - van de overheid een onmiddelijke stopzetting van alle vreemdelingendetentie en gedwongen uitzettingen- van de gemeente Zaanstad dat ze haar medewerking aan dit bouwproject intrekt en weigert dat een van de boten in Zaandam blijft liggen.

Op dit moment bevinden zich zo'n 40 actievoerders in de boten en op het dak. Zij hebben zich vastgeketend en hebben een groot spandoek opgehangen met de tekst: 'Migreren is geen misdaad, stop het uitzetbeleid, migranten welkom.' Een grote groep actievoerders steunt de bezetters en verspert de ingang van het bouwterrein.

De actiegroep bezet de boten in solidariteit met alle migranten. Zij menen dat migranten en vluchtelingen in Nederland op vernederende en discriminerdende wijze worden behandeld. Het uitzetbeleid is onmenselijk en onacceptabel en schendt de rechten van mannen, vrouwen en kinderen.

Migratie is een onderdeel van het globaliseringsproces wat niet tot stilstand gebracht kan worden. Migranten zijn ondernemende mensen die hun land verlaten op zoek naar een betere toekomst. Vluchtelingen hebben vaak geen keuze dan hun land te verlaten. Door het repressieve afschrikbeleid dat Nederland voert wordt migratie niet gestopt, maar vallen er wel meer slachtoffers.

Het politieke klimaat in Nederland op dit moment vraagt om verdergaande offensieve acties die direct ingrijpen in de uitvoering van het racistische beleid. De actiegroep heft de bezetting van de bajesboten pas op als hun eisen ingewilligd zijn. Een woordvoerder van de politie gaf aan in goed overleg te zijn met de actievoerders, rond 16.00 uur zullen de actievoerders de bezetting beëindigen.
Provincie:
Tag(s):