vrijdag, 28. juli 2006 - 15:24

'Bij de beesten af'

Den Haag

SP Tweede-Kamerlid Krista van Velzen eist juridische stappen tegen aanbieders en producenten van websites waarop sex met dieren wordt getoond. De Tweede Kamer eiste eerder al in 2004 maatregelen om deze weerzinwekkende vorm van dierenmisbruik tegen te gaan. Nog steeds zijn er vele sites waarop pornofilms met seks met dieren te bekijken zijn.

Van Velzen had twee jaar geleden al aan de ministers Donner (Justitie) en Veerman (Landbouw) om maatregelen gevraagd tegen deze bestialiteiten. Het antwoord was dat de huidige wetgeving voldoende mogelijkheden bood om tegen plegers van bestialiteiten op te treden. Klaarblijkelijk is er van die mogelijkheden geen gebruik gemaakt. Het wordt hoog tijd dat Donner en Veerman de mogelijkheden nu eindelijk eens gaan gebruiken om een einde te maken aan deze misselijkmakende dierenmishandeling', aldus Van Velzen.

De huidige wetgeving kent de mogelijkheid om, indien sprake is van schennis van de eerbaarheid, tegen de plegers van geslachtsomgang met dieren op te treden. Daarvan is sprake wanneer de bestialiteit in de openbaarheid plaatsvindt, maar ook als het op een niet openbare plaats gebeurt, waar iemand 'zijns ondanks' aanwezig is. Van een dergelijke situatie is al sprake in situaties waarin de eigenaar van een dier of een toevallige voorbijganger iemand op heterdaad betrapt op bestialiteit.

Bij vervolging op grond van dit artikel behoeft de schade voor het dier niet te worden aangetoond. Van Velzen: 'De beelden op internet spreken voor zich; mensen kunnen per ongeluk langs een ontzettend schokkende site surfen als dierensex.startspot.nl. Daarmee zijn de makers, en waarschijnlijk ook de host van de achterliggende websites, strafrechterlijk vervolgbaar. Minister Donner moet nu actie ondernemen'.
Categorie:
Tag(s):