woensdag, 27. december 2006 - 16:38

Biologisch kersthapje in de trein

Kerst begon goed voor de verbaasde reizigers die afgelopen zaterdag in de trein tussen Den Helder en Amsterdam werden verrast met een serie smakelijke kersthapjes, stuk voor stuk gemaakt van Noord-Hollandse biologische producten als kaas, ham, rode kool, biet, yoghurt en appel. Biokok Jaap Jaap Wiebenga kwam ze met zijn goed in balans blijvend bedienend team persoonlijk langs brengen.

De actie was een initiatief van noordhollandsegrond - een campagne waarmee de provincie Noord-Holland al een paar jaar laat zien dat ze pro-biologisch is – en werd van harte ondersteund door de NS. Het idee was om treinreizigers op een speelse, smakelijke wijze te bedanken voor het feit dat ze ‘groen’ reizen.

Het traject voerde niet toevallig door hetzelfde Noord-Hollandse platteland dat een kleine 150 biologische boeren en boerinnen op 4500 hectare land huisvest, die daar met veel aandacht voor milieu en natuur akker- en tuinbouw bedrijven of koeien, schapen, geiten of kippen houden.

Niet alleen omdat de hapjes gratis waren werd de actie in de trein op prijs gesteld. ‘Lekker’ was de meest gehoorde reactie. Waarna met enige gretigheid nog een hapje werd genomen. Bij de gerechten werd uitleg gegeven over het doel. Noordhollandsegrond bewees de waarde van haar motto ‘Wat je dichtbij haalt, is lekker’ en de NS steunt de campagne omdat ‘eten van dichtbij’ net als treinreizen bijdraagt aan de beperking van de CO2 uitstoot en daarmee van de opwarming van de aarde.

De meest actuele reactie na het proeven van een van de 3000 hapjes kwam van een meneer met een hoed die samen met zijn vrouw beladen met cadeaus op weg was naar de kleinkinderen: ‘Goed initiatief. Niet zozeer voor mij, maar voor die kleintjes. Beter eten, schonere lucht, dat moet gewoon.’
Provincie:
Tag(s):