donderdag, 9. november 2006 - 11:55

Bladcampagne van start

Hengelo

Ieder najaar ondervinden veel mensen hinder van vallend blad. De medewerkers van de sector Wijkzaken van de gemeente proberen de overlast en onveiligheid door vallende bladeren zoveel mogelijk te beperken. Zo worden vanaf medio november tot vlak voor Kerst de bladeren op hoofdwegen, fietspaden en in de wijken regelmatig verwijderd.

Bij het opruimen van blad ligt de prioriteit bij de verkeersveiligheid. Daarom worden hoofdwegen en hoofdfietspaden als eerste van blad ontdaan. Het streven is om het blad in de wijken twee á drie keer op te ruimen. De planning van de bladcampagne is erg afhankelijk van de weersomstandigheden. Ook het soort boom heeft invloed op de planning. Eiken bijvoorbeeld, laten het blad geleidelijk vallen en platanen in één keer. Wijkzaken kan daarom niet tijdig aangeven waar en wanneer blad wordt verwijderd.

Ook bewoners kunnen meehelpen om hun buurt "blad vrij" te maken. Door de bladeren op een hoop in een grasstrook bij elkaar te vegen en iets af te dekken, kunnen medewerkers van Wijkzaken op hun route door de wijken het blad eenvoudig meenemen. De medewerkers van Wijkzaken komen dus niet op afroep. Een verzoek derhalve aan de bewoners om meldingen voor wat betreft de bladoverlast tot een minimum te beperken.

Als de groene container vol is, kan ook het blad uit de eigen tuin op deze manier worden meegegeven. Nog beter is het, om de overtollige bladeren op een composthoop in de tuin op te slaan, waarna de compost in het voorjaar als bemesting voor de tuin gebruikt kan worden.
Provincie:
Tag(s):