maandag, 6. november 2006 - 15:01

'Blauwe Vliet' goed voor 350 arrestaties in 1 week

Amsterdam

Zondagochtend sloot de politie Amsterdam-Amstelland de actieweek Blauwe Vliet af. Aan deze grootschalige opsporings-en toezichtactie deden meer dan 300 agenten mee. Verspreid over de hele regio werden tientallen verkeerscontroles, opsporing- toezicht en preventief fouilleringsacties uitgevoerd. In totaal werden 350 personen gearresteerd voor onder andere verboden wapenbezit, rijden onder invloed, handel in drugs, het nog uitzitten van gevangenisstraf, diefstal van auto's, motoren en fietsen, overtreding van de vreemdelingenwet, heling en straatroof.

Er werden ruim 5000 bekeuringen uitgeschreven voor verkeerstechnische gebreken, onverzekerd rijden, fiets- en bromfietsverlichting, autogordels en rijden door rood licht.

Tijdens de vele controles liepen tientallen gezochte veroordeelden en justitiële wanbetalers tegen de lamp. In totaal werd voor meer dan 4800 euro aan openstaande geldboetes geïnd en meer dan 200 dagen openstaande gevangenisstraf opgelegd en uitgevoerd.

Ook een actie gericht op beroepschauffeurs waaronder taxi's leverde tientallen overtredingen op. In Zuidoost en in het Centrum leverde preventief fouilleringsacties tientallen messen en een aantal traan-pepperspray busjes op. Ook hier werd tegen alle verdachten proces-verbaal opgemaakt. Behalve wapens werden ook verdovende middelen aangetroffen. Alle verboden goederen zijn in beslag genomen en ter vernietiging aangeboden.

De Douane, Rijksbelastingdienst, dienst Motorrijtuigenbelasting, Sociale inlichtingen en Opsporingsdienst en de dienst Belastingen Amsterdam maakten voor ruim 251.000 euro aan naheffingen en niet voldane belasting- en invoerrechten op.

Tijdens de acties werden diverse technische hulpmiddelen ingezet, zoals de Catch-ken, om zoveel mogelijk gericht te controleren. Zo was het voor de motorrijders en agenten mogelijk om alleen het bewuste voertuig te selecteren voor de controle.

Bij de alcoholcontroles ging dit niet op en moesten alle bestuurders aan een blaastest geloven. Ruim 10.000 bestuurders ondergingen de alcoholtest. Voor 120 alcomobilisten liep dit minder goed af. Zij werden betrapt op alcoholmisbruik en moeten zich binnenkort voor de rechter verantwoorden. Van negen bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd omdat ze ruim 4 maal de toegestane hoeveelheid alcohol hadden genuttigd.

Op diverse plaatsen in Zuidoost, West, Centrum en Oost surveilleerden tientallen agenten speciaal op en rond overlastplaatsen. Met name hang- en wangedrag werd onmiddellijk aangepakt. Tientallen bekeuringen werden opgemaakt voor baldadigheid, vernieling en hangen in portieken.
Provincie:
Tag(s):