maandag, 3. juli 2006 - 9:24

'Bliksem zuivert'

Eindhoven

Het toenemende watergebruik in de wereld legt een grote druk op de zuivering van het water. Hierdoor komt er steeds minder drinkwater beschikbaar, bovendien wordt de verontreiniging van het water steeds complexer. Om sterk vervuild water te reinigen, worden op dit moment nog chemicaliën gebruikt die vervolgens weer door bacteriën moeten worden afgebroken.

Met het slim toepassen van een soort bliksem, de zogenaamde corona, zijn in de toekomst deze extra chemicaliën niet meer nodig. Hiermee wordt waterzuivering niet alleen milieuvriendelijker, maar ook een stuk goedkoper. Dit onderzocht Ir. Lucas Grabowski aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), die in april promoveerde.

De drie bestaande methoden om water te reinigen schieten elk in sommige opzichten te kort. De mechanische reiniging met filters haalt maar een beperkt aantal stoffen uit het water. De chemische reiniging is niet alleen vervuilend, maar ook erg duur. En de biologische reiniging via bacteriën is erg gevoelig voor de zuurgraad, temperatuur en het type waterverontreiniging.

Een alternatieve manier is het reinigen met elektrische gasontladingen, zoals bliksems. Het is al langer bekend dat een corona, een soort mini-bliksem die “op afroep� kan worden opgewekt, verontreinigende deeltjes in het water kan opsplitsen tot biologisch afbreekbare moleculen. Het proces dat zich in het water afspeelt, is nog steeds erg duur en inefficiënt. Grabowski heeft voor het eerst de corona’s niet in het water, maar in de lucht boven het water laten ‘bliksemen’. Met verbluffende resultaten tot gevolg.

Grabowski kan met deze nieuwe methode het giftige fenol, dat vaak voorkomt in industrieel afvalwater, veel beter reinigen dan met bestaande methodes. Daarnaast zijn de kosten bij grootschalige toepassing slechts een fractie van de chemische reinigingsmethode. Dat komt omdat hierbij geen chemische bijproducten ontstaan die vervolgens weer biologisch afgebroken moeten worden. Het geheim van de nieuwe reinigingsmethode zit in de productie van ozon. De corona produceert in lucht dit reactieve gas veel sneller en efficiënter dan in water. De eenmaal geproduceerde ozon kan vervolgens zeer effectief in het water de chemische stoffen afbreken.

Het project is gefinancierd door de Europese Commissie en in samenwerking met een aantal bedrijven uitgevoerd. Aangezien de behaalde resultaten grote voordelen bieden ten opzichte van huidige methodes, kan de volgende stap in de richting van industriële toepassing een demonstratiefaciliteit zijn van middelgrote schaal.
Categorie:
Tag(s):