woensdag, 25. januari 2006 - 11:27

BMW Z4 M Coupe

BMW gaat de strijd aan met de Porsche Cayman S en presenteert de Z4 M Coupé. BMW´s nieuwe sportcoupé wordt aangedreven door een 3.2 liter zes-in-lijn die een vermogen ontwikkelt van maar liefst 343 pk.

BMW presenteerde de Z4 Coupé als conceptcar op de IAA in Frankfurt. Al lange tijd was duidelijk dat BMW met een dichte versie van de Z4 zou komen. Tegelijk met de introductie van dit nieuwe model presenteert BMW ook de supersnelle Z4 M. Dat model onderscheidt zich uiterlijk door onder andere de sportieve voorbumper met grote luchtinlaten, de vier uitlaatpijpen aan de achterkant en natuurlijk de kenmerkende M-badges.

Een veel belangrijker kenmerk van de Z4 M vinden we natuurlijk onder de motorkap. Daar ligt de 3.2 liter zes-in-lijn motor die BMW ook in de Z4 M Roadster en de M3 monteert. De motor is goed voor een vermogen van 343 pk bij 7.900 toeren per minuut. Het maximale koppel ligt op 365 Nm en maar liefst 80 procent van het koppel is al bij 2.000 toeren per minuut beschikbaar. Het resultaat is een supersnelle sprint van slechts 5,0 seconden naar 100 km/h. De topsnelheid heeft BMW begrensd op 250 km/h. Schakelen gebeurt middels een handgeschakelde versnellingsbak met zes verzetten.

Het chassis en de wielopganging van de Z4 M Coupé is in veel opzichten gelijk aan het onderstel van de BMW M3. Zo beschikt de Z4 M Coupé over hetzelfde variabele sperdifferentieel voor de achteras en zijn de keramische remschijven zelfs afkomstig van de M3 CSL. De nieuwe sportieve telg van BMW is veel getest op het noordelijke deel van de Nürburgring (Nordschleife). Daar bleek volgens BMW dat de auto snellere rondetijden wist te noteren dan de M3 en Z4 M Roadster.

Het interieur van de Z4 M Coupé combineert sportiviteit met een stukje praktisch gebruiksgemak. Zoals we van BMW gewend zijn is de ergonomie zeer goed. Het standaard gemonteerde multifunctionele stuurwiel herbergt de bediening van het audiosysteem en telefoon. Typische M-specificaties zijn de sportstoelen, speciale klokkenwinkel en de diverse M-logo´s. BMW levert vier verschillende kleuren leer, twee soorten nappaleer en drie materiaalsoorten voor de afwerking van het dashboard. Het exterieur kan worden gespoten in acht kleuren waarvan er die exclusief zijn voorbehouden aan de M-versie. Tot de standaarduitrusting van dit topmodel behoren onder andere bi-Xenon koplampen, een tweefasen remlicht (Brake Force Display), climate conrol, radio/cd-speler, boordcomputer en een bandenspanningwaarschuwingssysteem. Als alternatief voor de gewone audioinstallatie zijn er twee uitgebreide audiosystemen en twee navigatiesystemen leverbaar.

Deze zomer staat de Z4 M Coupé bij de BMW-dealers. De auto zal als wereldprimeur op de Autosalon van Geneve staan. De prijzen zijn nog niet bekend.
Categorie:
Tag(s):