maandag, 17. juli 2006 - 19:20

Boeing 747 krijgt klapband tijdens landing op Schiphol

Schiphol

Maandagavond om 17.30 uur heeft op luchthaven Schiphol een luchtvaartongeval plaatsgevonden. Een vrachtvliegtuig, een Boeing 747, werd kort na de start genoodzaakt terug te keren. Dit heeft de KLPD maandagavond gemeld.

Het vliegtuig liep schade op aan banden, landingsgestel, neuswiel en romp. Ook een startbaan en een landingsbaan raakten beschadigd. Niemand raakte gewond.

De Amerikaanse Boeing 747 met aan boord drie bemanningsleden was op weg van Amsterdam naar Atlanta. Bij de start kreeg het toestel een klapband. De startbaan en baanverlichting liepen daarbij schade op. Het toestel had echter voldoende snelheid om de start door te zetten.

In de lucht ontstonden er stuurproblemen en problemen aan de flaps, de kleppen aan de vleugels. Om veilig te kunnen landen moest de piloot 78 ton brandstof lozen.

Bij de landing ontstonden er meerdere klapbanden aan het linkerhoofdlandingsgestel. Volgens een ooggetuige, die op de spotterplaats stond toen het toestel landde, klonk er een enorme knal waarvan de spotter eerst dacht dat het om een explosie ging.

Ook raakte het neuswiel beschadigd en ontstond er een gat in de romp door het rondvliegend rubber van de banden. De landingsbaan en de baanverlichting liepen eveneens schade op. De landingsbaan is geblokkeerd. De startbaan is inmiddels gerepareerd.

De Luchtvaartpolitie van het Korps landelijke politiediensten onderzoekt de oorzaak van het luchtvaartongeval. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek.
Provincie:
Tag(s):