vrijdag, 11. augustus 2006 - 9:04

Boek over metamorfose kazerneterrein Limos

Nijmegen

Op zondag 10 september verschijnt het boek 'Limos Nijmegen, van kazerneterrein naar stadslandgoed'. Het boek laat de metamorfose van het Limosterrein zien in de afgelopen tien jaar. Belangstellenden kunnen vanaf vandaag al intekenen voor het boek.

In 1995 verlieten de laatste militairen het kazerneterrein Limos, dat tot die tijd een afgesloten militair complex was tussen woonbuurten in Nijmegen-Oost. Vanaf dat moment begon een proces van een tiental jaren waarin met veel creativiteit van plannenmakers en architecten, en grote betrokkenheid van omwonenden, de Limos tot een bijzonder stadslandgoed is gemaakt.

De monumentale kazernes zijn verbouwd tot wooncomplexen en daarnaast zijn nieuwe woongebouwen geplaatst. Op het terrein zijn diverse voorzieningen te vinden als een basisschool, asielzoekers-centrum, grand café en politiepost. Een ruim opgezet wijkpark geeft het gebied een groene uitstraling en bewoners van zowel de Limos als de omliggende buurten kunnen er spelen en recreëren.

Voor de gemeente Nijmegen was dit aanleiding om een boek over de metamorfose van het voormalige kazernecomplex uit te geven. In dit boek komen in woord en beeld alle aspecten aan bod die de Limos maken tot wat het nu is: de militaire geschiedenis, de historische en moderne architectuur, het groen, de variatie aan voorzieningen en de inbreng van omwonenden bij de planvorming.

Op zondag 10 september - tijdens de Open Monumentendag - presenteert wethouder Paul Depla (Ruimte, Bouwen) het boek. De presentatie krijgt een extra feestelijk tintje, omdat op deze datum ook het honderdjarig bestaan van de monumentale Generaal Snijderskazerne wordt gevierd. De bewoners van de nieuwe appartementen in deze verbouwde kazerne op het Limosterrein organiseren voor deze dag onder andere rondleidingen en een tentoonstelling.

De boekpresentatie start om 14.00 uur in grand café De Kolonie. Dit grand café bevindt zich in de Krayenhoffkazerne op het Limosterrein, Molenveldlaan 146, Nijmegen.
Provincie:
Tag(s):