woensdag, 17. mei 2006 - 13:54

Boeren halen voor de bui de buit binnen

Waverveen

Voor de boeren in Nederland is het woensdag topdrukte. In elk weilanden zie je de tractoren rondrijden om de oogst binnen te halen voor het te laat is. Voor hooien heb je toch wel zonnige, droge dagen nodig en die waren er de afgelopen weken zat. Maar nu het weer dreigt te gaan omslaan is de keuze voor menig boer niet zo moeilijk om het ‘heilige gras’ snel binnen te halen.

In Nederland zijn er zo'n 160 soorten gras beschreven 25 soorten staan op de Rode lijst en komen zeldzaam voor. Wie een grasland of een hooiland bekijkt ziet flink wat kleurverschillen. Vooral als het gras nog niet al te lang is, is dit goed te zien. Op de droge delen groeit heel ander gras dan op de natte stukken en dat geeft een andere kleur.

In een moderne wei, geschikt voor productie, groeit tegenwoordig maar één soort gras: het Engels raaigras. Diep groen van kleur met glanzende bladeren, staat stijf van het eiwit en geeft dus een hoge melkproductie. Tussen het gras groeien maar heel weinig andere kruiden. Zou dat van invloed zijn op de smaak van de melk en de kaas??? Men adverteert er wat graag mee.
Provincie:
Tag(s):