donderdag, 15. juni 2006 - 14:03

Boete voor Canadese veteraan blijkt verzonnen

Utrecht

NRC Handelsblad heeft donderdag een artikel gepublicereerd waarin eerdere publicaties over een Canadese oorlogsveteraan die van een NS-conducteur een boete zou hebben gekregen, worden rechtgezet. De affaire, die NS en Nederland in binnen- en buitenland veel schade bezorgde, blijkt verzonnen. Op 8 mei werd in NRC Handelsblad een bericht geplaatst over een Canadese oorlogsveteraan die een boete van 35 euro gekregen zou hebben omdat hij met een kaartje naar Haarlem in de trein naar Arnhem zat. Omdat NS dit op het eerste gezicht niet in het ‘boetebeleid’ passende betreurenswaardige incident graag wilde uitzoeken en rechtzetten, is lang gespeurd naar de Canadees en naar de betrokken conducteur.

Toen die niet gevonden konden worden, is gezocht naar de schrijver van het in NRC geplaatste bericht. Inmiddels
is komen vast te staan dat het verhaal verzonnen is door de inzender van het bericht. Een schrijfster van een ingezonden brief, die beweerde getuige te zijn geweest van het incident, heeft toegegeven dat ook dat een verzinsel was.

Helaas heeft dit niet gebeurde incident gezorgd voor veel negatieve berichtgeving over NS en over Nederland en voor tientallen verontwaardigde reacties. NRC heeft donderdag een uitgebreid verslag geplaatst van het gebeurde. Daarin wordt ook toegelicht dat er weinig controle is op ingezonden berichten en brieven. NS heeft de schrijver van het verzonnen verhaal uitgenodigd voor een gesprek.
Provincie:
Tag(s):