zondag, 10. december 2006 - 19:07

BonnefantenPenning voor Jan Smeets

Maastricht

Zondag werd in het Bonnefantenmuseum de tweede BonnefantenPenning uitgereikt. Pinkpoporganisator Jan Smeets nam de penning in ontvangst van Alexander van Grevenstein, de directeur van het museum. De BonnefantenPenning is een onderscheiding met een persoonlijk stempel van de directeur van het Bonnefantenmuseum.

De penning wordt jaarlijks uitgereikt aan een sleutelfiguur in de Euregio die de kunsten op een bijzondere manier heeft gestimuleerd. De laudatio ter gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis wordt gehouden door Jeroen Wielaert, journalist en programmamaker. Aansluitend verzorgt Raymond van het Groenewoud een heuse serenade.

“Het culturele veld overziend in de Euregio, is Jan Smeets de belangrijkste bemiddelaar van cultuur. Zijn niet aflatende stijl en energie met betrekking tot het organiseren van Pinkpop, dat inmiddels voor de 37e keer heeft plaatsgevonden, is volstrekt uniek te noemen. Tegenslagen ten aanzien van bezoekersaantallen heeft hij altijd weten te overwinnen, iets wat een museumdirecteur goeddoet.

Jan Smeets laat zich door niets en niemand van de wijs brengen en koerst op z’n eigen intuïtie. Het feit dat binnen een festival zowel muziek geprogrammeerd staat voor de ‘kenners’ als voor het brede publiek laat zijn enorme flexibiliteit zien. Smeets is charismatisch in de omgang met artiesten, of het nu gaat om Mick Jagger, The Red Hot Chili Peppers, The Police of Kane. De popmuziek gaat door voor ‘Low Culture’ en het ligt niet voor de hand dat hem in de tempel van de ‘High Art’ een ereteken wordt opgespeld. Sinds ‘Low’ en ‘High’ in de kunst zijn versmolten, is dit geen enkel bezwaar meer. Integendeel, het wordt tijd dat de passie en inzet van Jan Smeets buiten de muziekwereld gewaardeerd worden. Binnen de wereld van de muziek is hij een echte Paus. Hij heeft gezag�, aldus Alexander van Grevenstein.

De eerste BonnefantenPenning werd op 4 mei 2005 uitgereikt aan de Luikse architect Charles VandenHove. De BonnefantenPenning wordt gefinancierd uit de nalatenschap van Theo Boosten, voormalig voorzitter van het Bonnefantenmuseum.
Provincie:
Tag(s):