zaterdag, 8. juli 2006 - 15:14

Bot verwacht veilige terugkeer Sara en Ammar

De beide kinderen uit Oude Pekela hebben dagelijks contact met hun moeder. Ze mogen uiteraard ook bellen met hun vader maar dat weigeren ze. Ammar (12) en Sara (10) zijn in 2004 door hun Syrische vader ontvoerd. Twee weken geleden wist het tweetal aan de aandacht van vader te ontsnappen en vluchtten de Nederlandse ambassade in. Deze konden ze vinden aan de hand van een kaartje wat hun moeder al in 2004 voor ze had getekend. Het ambassadepersoneel zorgt ervoor dat de kinderen de nodige begeleiding krijgen en geeft ze ook Nederlandse les.

Zaterdagochtend zei de moeder in de Tros Nieuwsshow dat minister Ben Bot vrijwel dagelijks een open communicatie heeft met zijn Syrische ambtgenoot over de terugkeer van de kinderen. Volgens Nederlands recht heeft de moeder recht op het ouderlijk gezag over haar kinderen, maar volgens Syrisch recht heeft de vader het gezag zodra ze een stap buiten de ambassade doen. De terugkeer van de kinderen zal dus uiterst voorzichtig moeten gebeuren.

De moeder van de kinderen laat weten dat ze zich rot voelt omdat haar kinderen nog steeds in Syrië zitten, maar ze is ook blij dat de kinderen tenminste veilig zijn. Zodra de Syrische autoriteiten het groene licht geven keren de kinderen terug naar Nederland.
Provincie:
Tag(s):