zondag, 23. juli 2006 - 21:13

Botulisme steekt kop op door het warme weer

Amstelhoek

In een vijver in de Amstelhoek, gemeente de Ronde Venen, is zondagavond een dode eend aangetroffen. Vermoedelijk is het dier gestorven aan botulisme. Het is niet het eerste geval van de bacterie, die pas sinds 1970 in Nederland opduikt. Afgelopen zaterdag werden in een vijver in Roosendaal tientallen dode vissen en eenden gevonden.

Ook in de Engelenvaart in Heerenveen zijn donderdag tientallen eenden dood gegaan aan botulisme. Botulisme is een voedselvergiftiging, die wordt veroorzaakt door de botulismebacterie, welke bij warm weer de kop op steekt. De meeste varianten van botulisme zijn voor de mens ongevaarlijk, maar je kan er goed ziek van worden wanneer je een slok besmet water binnen krijgt.

Botulisme is een vergiftiging door het vergif botuline waaraan vooral watervogels en vissen sterven. Er zijn 7 verschillende typen botulisme. Daaronder zijn er een paar die gevaarlijk zijn voor de mens. Essentieel bij de bestrijding van botulisme is het verwijderen van de krengen. Wanneer een kreng achterblijft wordt het water verontreinigd met botuline. Het is daarom zaak dat het waterschap zo snel mogelijk wordt geattendeerd bij het aantreffen van dode vogels en vissen.

Wanneer mensen dode vogels of vissen in het water zien drijven, is het goed om dit bij hun gemeente te melden.
Provincie:
Tag(s):