maandag, 24. juli 2006 - 6:51

Botulisme velt eenden en vissen

Roosendaal

In de parkvijver in het Burgemeester Coenenpark in Roosendaal zijn dode eenden en vissen aangetroffen. De dieren zijn gestorven aan de gevolgen van botulisme. Waterschap Brabantse Delta en de gemeente Roosendaal adviseren om contact met het water te vermijden en huisdieren niet in het water te laten zwemmen om verspreiding van de botulismebacterie te voorkomen.

Vogelkadavers zijn de grootste verspreidingsbron van botulisme. Het Waterschap Brabantse Delta en de gemeente Roosendaal adviseren om contact met het water te vermijden. Wanneer u dode dieren ziet liggen, raak ze dan niet zelf aan, maar neem contact op met uw gemeente, die de kadavers op een veilige manier kan verwijderen.

Botulisme is een voedselvergiftiging, die wordt veroorzaakt door de botulismebacterie (Clostridium botulinum) die een gifstof uitscheidt. De aangetroffen variant (botulisme type C) is niet schadelijk voor mensen en huisdieren. Desondanks adviseren de gemeente en het waterschap het contact met het water te vermijden en huisdieren niet in het water te laten zwemmen om het risico op besmetting te verkleinen.
Provincie:
Tag(s):